Paula Risikko: Sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaus tekee avun saamisesta nopeampaa

Varapuhemies pitää tärkeänä sitä, että tulevaisuudessa myös pienet tuottajat ovat mukana sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuuksista päätettäessä.

Eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko (kok.) iloitsee valinnanvapauden etenemisestä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Hänen mukaansa valinnanvapaus lisää tasa-arvoa, kun muutkin kuin hyvätuloiset voivat saada palveluja myös yksityisiltä tuottajilta.

– Valinnanvapaus pitää olla kaikkien oikeus, myös vammaisten ja ikääntyneiden ihmisten. Sovittu onneksi on jo se, että valinnanvapaus tulee sekä sosiaali- että terveyspalveluihin, Risikko toteaa tiedotteessaan.

Varapuhemies sanoo, että tuottajien lisääntyessä myös lähipalvelujen varmistaminen on helpompaa. Kilpailu puolestaan lisää palvelujen laatua ja pitää kustannukset kurissa.

– Valinnanvapaus tekee avun saamisesta nopeampaa, ehkäisee viiveitä ja siten vähentää kärsimystä. Tällä on myös kokonaiskustannuksia alentava vaikutus. Kokoomukselle ihminen on tärkein, siksi edellytimme valinnanvapautta osaksi sote-uudistusta, Risikko sanoo.

Varapuhemies haluaa korostaa, että palveluiden järjestäjän on varmistettava tuottajien hyväksymismenettelyssään se, että mukana on myös pieniä yrityksiä. Hankintamenettelyssä puolestaan tulee huolehtia siitä, että myös pienempiä kokonaisuuksia kilpailutetaan. Tällöin pienetkin yritykset pärjäävät kilpailussa.

Tulevan viikon tiistaina professori Mats Brommelsin johtama selvitysryhmä luovuttaa väliraporttinsa, jonka tarkoitus on antaa ehdotuksia valinnanvapausmalleista. Tarkoituksena on ollut löytää malleja, joilla voidaan käytännössä toteuttaa asiakkaiden laaja valinnanvapaus sosiaali- ja terveydenhuollossa. Valinnanvapaus koskee pääsääntönä peruspalveluja ja soveltuvin osin erikoistason sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

Kommentit