Palkankorotukset saamatta – ”mittamme on nyt kerta kaikkiaan täynnä”

Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n mukaan työmarkkinajärjestöjen vuonna 2011 sopima työllisyys- ja kasvusopimus ei toteudu kaupan alalla.

Tänään maanantaina. on määrä maksaa syksyllä solmittuun työllisyys- ja kasvusopimukseen perustuvat palkankorotukset kaupan alalla. YTN:n mukaan korotukset eivät kuitenkaan koske kaikkia palkansaajia. Yksi suurimmista toimialoista, kaupan ala, jättää jälleen maksamatta korotukset alan ylemmille toimihenkilöille.

– Kaupan alan yritykset jättävät noin 30 000 palkansaajaa ilman korotuksia, sanoo YTN:n kaupan alan vastuullinen asiamies Ville-Veikko Rantamaula.

– Työnantajat eivät selkeästi arvosta alan ylempiä toimihenkilöitä ja mittamme on nyt kerta kaikkiaan täynnä, hän jatkaa.

Rantamaulan mukaan työnantajien välinpitämätön asenne on saanut YTN:n uudistamaan kaupan alan edunvalvontatyön kokonaisuudessaan. Alalle perustetun projektiryhmän voimin etsitään uusia tulokulmia edunvalvontatyöhön, ja jolla on yksi selkeä tavoite, saada kaupan alan ylemmille toimihenkilöille oma työehtosopimus vuoteen 2016 mennessä.

– Vuosien mittaan neuvotteluissa on oltu varsin pitkälläkin, kunnes viime metreillä työnantaja on katkaissut neuvottelut, toteaa YTN:n puheenjohtaja Pertti Porokari.

Porokarin mukaan Kaupan liitto ei edes suosittele omille jäsenyrityksilleen työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisten palkankorotusten maksamista alan ylemmille toimihenkilöille. Jo vuonna 2011 solmitun raamisopimuksen mukaiset palkankorotukset jäi valtaosin kaupan alan ylemmillä toimihenkilöiltä saamatta.

Tilannetta vaikeuttaa osaltaan myös se, että voittoa tekevät alan yritykset vähentävät jatkuvasti henkilöstöään.

– Välillä on tuntunut siltä, että työnantajat ovat pitäneet työehdoista sekä palkankorotuksista neuvoteltaessa akavalaisia täysin pilkkanaan, Rantamaula sanoo.

– Näköjään neuvotteluteitse asioiden hoitaminen on mahdotonta kaupan alalla ja tästä syystä tarvitaan jatkossa kovempia otteita, Rantamaula varoittaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt