Etyj on kuvannut Venäjän elektronisen sodankäynnin laitteita Itä-Ukrainassa. OSCE SMM

”Painajaistilanne” – tykistö ohjattiin sotilaiden kännyköihin

Venäjän kerrotaan antavan oppitunteja elektronisessa sodankäynnissä.

– Kyse on painajaistilanteesta. Vihollisen miehittämätön lennokki tarkkailee sen alapuolella olevien joukkojen matkapuhelinsignaaleja, tunnistaa niiden sijainnin ja lähettää koordinaatit päämajaan. Sieltä määrätään tykistökeskitys pahaa-avistamattomia sotilaita vastaan.

Näin Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen eversti (evp.) Liam Collins summaa erään Venäjän antaman ”elektronisen sodankäynnin opetuksen” Yhdysvaltojen armeijayhdistys AUSA:n puolitoista vuotta sitten julkaisemassa artikkelissa. Tekstiin on kiinnittänyt tällä viikolla sosiaalisessa mediassa huomiota esimerkiksi puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Pekka Toveri.

Artikkelissa käydään läpi elektronista sodankäyntiä ja Venäjän Ukrainassa käyttämiä järjestelmiä ja taktiikoita. Venäjän kerrotaan yhdistävän elektronista sodankäyntiä ja kybersodankäyntiä informaatio-operaatioissa.

Liam Collins kertoo kylmäävän esimerkin Itä-Ukrainan rintamalta.

Ensin ukrainalaissotilaat saivat puhelimiinsa tekstiviestejä, joissa kerrottiin, että heidät on ”saarrettu ja hylätty”. Vain minuutteja myöhemmin samojen sotilaiden perheenjäsenille tuli viestejä, joissa kerrottiin heidän poikansa kaatuneen taistelussa. Liam Collinsin mukaan tällainen johtaa tavallisesti siihen, että perheenjäsen yrittää tavoitella sotilasta joko puhelulla tai viestillä. Menee jälleen vain minuutteja ja sotilaat saavat uuden viestin – ”vetäytykää ja selviätte”. Tätä seuraa tykistökeskitys, joka on kohdistettu paikkaan, johon puhelimien signaalien havaittiin keskittyvän.

– Näin tuotetaan yhdellä toimella psykologisia ja kineettisiä vaikutuksia yhdistämälllä elektroninen sodankäynti kybersotaan, informaatio-operaatioihin ja tykistökeskityksiin, Liam Collins toteaa.

LUE MYÖS:

Operaatioita Viron rajalla: Venäjä hakkeroi Nato-sotilaiden puhelimia

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt