X
SULJE MAINOS
Paavo Arhinmäki. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Paavo Arhinmäki: Maamme rikkaudet kuuluvat kansalle

Vasemmiston kansanedustaja haluaa, että kaivosyhtiöille asetetaan erityinen kaivosvero.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) arvostelee nykyistä kaivoslakia, koska se hänen mielestään antaa kaivosyhtiöille paljon oikeuksia mutta vähän vastuita. Hän katsoo, että kaivosyhtiöt voivat hyödyntää ”kansallisomaisuuttamme” lähes ilmaiseksi.

– Lähtökohtaisesti maamme rikkaudet kuuluvat kansalle ja asukkailla pitää olla mahdollisuus päättää siitä, minkälaista kaivostoimintaa suunnitellaan saati sitten perustetaan omaan asuinympäristöön, hän kirjoittaa Facebookissa.

Arhinmäen mielestä kaivoslakia tulee muuttaa nopeasti ennen kuin EU:n ja Kanadan välinen kauppasopimus astuu voimaan. Sopimus ei ole voimassa, koska kaikki EU-maat eivät ole ratifioineet sitä. Monet suuret kaivosyhtiöt ovat kanadalaisia, hän muistuttaa.

Arhinmäen mukaan Suomen maaperästä louhittiin vuosina 2011–2014 malmia 4 miljardin euron arvosta. Samalla ajanjaksolla kaivosyhtiöt maksoivat yhteisöveroa 92 miljoonaa euroa. Hänen mukaansa summa jää pieneksi ”aggressiivisen kansainvälisen verosuunnittelun” vuoksi.

– Verovälttelyyn tulee puuttua esimerkiksi korkovähennysoikeutta rajaamalla ja muita veropohjan aukkoja tiivistämällä.

Arhinmäki esittää kaivosveron käyttöönottoa. Tällä hetkellä kaivosyhtiöt maksavat vain yritysveroa. Viime viikolla hallituksen asettama työryhmä ehdotti, että Suomessakin otettaisiin käyttöön kaivosvero, jollaista peritään esimerkiksi Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa mutta ei Ruotsissa.

– Esimerkiksi louhittujen mineraalien arvoon perustuvan rojaltin sekä kaivosyhtiön voittoon perustuvan voittoveron yhdistelmä tuottaisi selvityksen valossa kohtuullisen ennakoitavan verotuoton vääristämättä yrityksen toimintaa, Arhinmäki toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt