Verkkouutiset

Päästökompensaatio aiotaan rajata rahankeräyslain ulkopuolelle

Maria Ohisalon mukaan muutoksella helpotetaan ilmastopäästöjen hyvittämistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeriö on lähettänyt tänään perjantaina lausunnoille hallituksen esitysluonnoksen rahankeräyslain muuttamisesta.

Lakiesityksessä niin sanotut vapaaehtoiset päästökompensaatiopalvelut rajattaisiin rahankeräyslain soveltamisalan ulkopuolelle. Jatkossa vapaaehtoinen päästökompensaatiotoiminta ei siis edellyttäisi rahankeräyslupaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Ilmastokriisi ei odota ja meidän on otettava kaikki toimet ilmastonmuutoksen torjumiseksi käyttöön. Yksi näistä on vapaaehtoinen päästökompensaatio, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoo Twitterissä.

Ohisalon mukaan vapaaehtoisen päästökompensaation tilanne on ollut epäselvä rahankeräyslain osalta ja esimerkiksi yritysten on ollut vaikea tulkita, miten toimia.

– On hienoa, että tilannetta on nyt selvitetty ja selvityksen tuloksena olemme muuttamassa lakia ja näin helpottamassa ihmisten ja yritysten mahdollisuuksia kompensoida ilmastopäästöjä, Ohisalo sanoo tiedotteessa.

Taustalla entisen vihreiden kansanedustajan säätiö

Vapaaehtoisen päästökompensaatiotoiminnan tarkoituksena on mahdollistaa esimerkiksi matkustamisesta tai tuotteen valmistamisesta aiheutuneiden kasvihuonepäästöjen hyvittäminen maksua vastaan.

Lakimuutoksen taustalla on vihreiden entisen kansanedustajan Antero Vartian Compensate-säätiö. Arpajaishallinnon mielestä Compensate-säätiön toiminta on vastikkeetonta eli se vaatii rahankeräysluvan.

Arpajaishallinto teki Compensatesta tutkintapyynnön viime joulukuussa. Tapaus on edelleen syyttäjän harkinnassa. Vartia on kannellut arpajaishallinnon toiminnasta oikeuskanslerille.

Compensaten vastuullisuusjohtaja Niklas Kaskeala on kommentoinut tänään lausunnolle lähtenyttä lakiesitystä.

– Päästökompensaatio tarvitsee sääntelyä. Toivottavasti nyt päästään vihdoin eteenpäin tästä rahankeräyskeskustelusta ja pureudutaan siihen olennaisempaan kysymykseen: mikä on kestävää ja vaikuttavaa kompensaatiota? Alan käytännöt ovat vähintäänkin kirjavia, Niklas Kaskeala kirjoittaa Twitterissä.

Sisäministeriön mukaan lakimuutos liittyy pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelman tavoitteeseen hiilineutraalin Suomen saavuttamisesta vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteena on kannustaa yrityksiä kehittämään uusia vapaaehtoisia päästökompensaatiopalveluita ja tapoja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiselle, välttämiselle tai poistamiselle ilmakehästä.

Lakiluonnoksen lausuntoaika päättyy 18.12.2020.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)