X
SULJE MAINOS
Kokoomuksen Ben Zyskowicz. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Pääministeri Sanna Marin, miten te tämän estätte?”

Ben Zyskowicz epäilee, että maakuntaveron takia verotus kiristyy.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) epäilee, että valmisteilla oleva maakuntavero nostaa suomalaisten maksamia veroja. Hän kuitenkin muistuttaa, että hallitus on luvannut ettei kenenkään verotus kiristy. Zyskowicz siteerasi eduskunnan kyselytunnilla valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) Ilta-Sanomille 10.6. antamaa haastattelua, jossa tämä lupasi, ettei kenenkään verotus nouse.

– Kysyn teiltä, pääministeri Sanna Marin (sd.): miten te tämän aikoisitte estää?

Zyskowicz muistutti, että kun maakuntavero otetaan käyttöön, jokainen maakunta saa päättää omasta verotuksestaan.

– Jos viisi maakuntaa kiristää veroja, miten te estätte, ettei kenenkään verotus nouse?

Maakuntaveron valmistelu kuuluu Saarikon vastuulle, mutta hän on parhaillaan Brysselissä ministerikokouksessa, eikä osallistunut kyselytunnille. Marin toteaa Zyskowiczille, että veron valmistelu kuitenkin etenee.

– Paljon yksityiskohtia on vielä avoinna. Nämä tulevat täsmentymään kun valmistelu kulkee eteenpäin. Hallituksen tavoitteena on ettei kokonaisverotus tämän vuoksi kiristy.

Zyskowicz sanoi, että hän kaipaa vastausta kysymyksensä kohtaan ”miten”, mutta Marin ei enää kommentoinut asiaa.

Kansanedustaja Riikka Purra (ps.) epäilee, että verotukseen liittyvät lupaukset eivät toteudu, koska vaihtoehtona on tehdä leikkauksia palveluihin.

– Tosiasia on, että se (verotus) joko nousee tai asiakasmaksut nousevat tai sitten te teette leikkauksia. Muita vaihtoehtoja ei tietenkään ole, Purra sanoo.

Kevään aikana keskusta ilmoitti vastustavansa maakuntaveroa ainakin siinä tapauksessa, ettei maakunnille anneta muita tehtäviä kuin sosiaali- ja terveyspalvelut. Tänään Saarikko kuitenkin aloitti veron valmistelun.

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok.) ihmettelee keskustan mielenmuutosta.

– Keskusta vakuutteli viime viikkoina täällä kyselytunnilla usein, että maakuntavero ei ole valtiovarainministerin pöydällä. No, se taisi tulla teille hiukan pyytämättä ja yllättäen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt