X
SULJE MAINOS

Pääministeri: ”Opiskelijaliike on kautta historiansa ollut yhteiskunnallisesti merkittävä uudistaja”

Yhteensä 12 ylioppilaskunnassa ympäri Suomen käydään 5.–6. marraskuuta edustajistovaalit. Pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen kannustaa opiskelijoita arvovalintoihin.

Vaaleissa valitaan ylioppilaskunnan ylintä päätösvaltaa käyttävä elin eli edustajisto.

Edustajistot valitaan kaksivuotiskaudelle. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa HYYssä ei vaaleja tänä syksynä käydä, sillä ne järjestettiin viime vuonna.

Ennakkoäänestysten ajankohta vaihtelee yliopistoittain, mutta varsinainen vaali käydään 5.–6. marraskuuta. Vaalien valtakunnalliset tulokset selviävät myöhään illalla 6. marraskuuta.

Jokaisella perustutkinto-opiskelijalla on omassa ylioppilaskunnassaan äänioikeus ja oikeus asettua ehdolle.

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Jyrki Katainen kehottaa opiskelijoita vaaliuurnille, sillä Suomessa eletään murrosvaihetta.

– Uusien valintojen edessä suomalaisten tulisi kyetä ennakkoluulottomaan ja kauaskatseiseen ajatteluun. Juuri tällaisessa yhteiskunnan murrostilanteessa opiskelijaliikkeellä ja opiskelijoiden edustajilla on merkittävä rooli, Katainen sanoo.

Katainen muistuttaa, että opiskelijaliike on kautta historiansa ollut yhteiskunnallisesti merkittävä uudistaja. Monet uudistukset ja ajattelutapojen muutokset ovat hänen mukaansa aiempina vuosikymmeninä kummunneet opiskelijoiden aktiivisesta toiminnasta.

– Myös monet opiskelijaliikkeen aiempien vuosien vaikuttajat ovat nykyisiä valtakunnan tason poliitikkoja. Opiskelijoiden edustajat ovat olleet ja tulevat myös jatkossa olemaan keskeisiä yhteiskunnallisia vaikuttajia.

Koko maassa oli vuoden 2011 vaaleissa tarjolla 459 edustajistopaikkaa. Sitoutumattomat listat jyräsivät. Puolueista vaalin voittajiin laskettiin vasemmistoryhmät, joka valtakunnallisesti kasvattivat paikkamääräänsä seitsemällä. Vihreät hävisi 11 edustajaa, RKP:n opiskelijat viisi, kokoomusopiskelijat kolme ja KD-opiskelijat kaksi paikkaa.

Katainen kehottaa äänestämään edustajistovaaleissa niiden arvojen pohjalta, joiden puolesta antaa äänensä kunnallis- tai eduskuntavaaleissa.

– Ylioppilaskuntasi edustaja vaikuttaa yhteiskunnan uudistamiseen myös kampuksen ulkopuolella ja käyttää silloin antamaasi valtakirjaa, Katainen sanoo.

Vuoden 2011 edustajistovaaleissa koko maan äänestysprosentti oli 29,6. Uurnilla kävi siis vajaat 40 000 opiskelijaa. Luku oli hieman vuoden 2009 vaaleja suurempi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt