Sightseeing -risteilyllä hellepäivänä Kauppatorilla Helsingissä 25. heinäkuuta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

OP ennustaa vakaan talouskehityksen jatkuvan

Noususuhdanteen alkukiihdytys jää taakse ja edessä on mukavaa kruisailuvauhtia.

Finanssiryhmä OP ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 2,8 prosenttia ja ensi vuonna 2,1 prosenttia. Ensi vuoden ennustetta on laskettu kaksi prosenttiyksiköä aiemmasta.

OP:n pääekonomistin Reijo Heiskasen mukaan noususuhdanteen alkukiihdytys jää selvästi taakse ja edessä on mukavaa kruisailuvauhtia.

– Kasvu ei tosin enää ole yhtä laajalla pohjalla kuin aiemmin, eikä vientimarkkinoihin liittyvää epävarmuutta voi sivuuttaa kevyesti. Riskien lisääntyminen on heijastunut ennusteeseemme, Heiskanen huomauttaa finanssiryhmän tiedotteessa.

OP:n ekonomistien mukaan viennin veto on jo vaimentunut, mutta sen kasvu jatkuu kohtalaisena. Investointien vauhti hidastuu, kun asuinrakentaminen alkaa vähentyä. Kulutus sen sijaan jatkaa vahvassa vireessä.

– Vahva talouskehitys näkyy entistä selvemmin myös kotitalouksien kukkarossa. Palkansaajien ansiot nousevat inflaatiota nopeammin, ja työllisyys lisääntyy ripeästi. Myös kotitalouksien luottamus omaan talouteen on vankka, toteaa ekonomisti Henna Mikkonen.

Työllisyys lisääntyy OP:n mukaan vahvasti myös ensi vuonna, vaikka ei olekaan todennäköistä, että se yltäisi enää vuoden alkupuoliskon lukuihin. Työllisyysaste nousee ensi vuonna keskimäärin 72,4 prosenttiin ja työttömyysaste laskee keskimäärin 7,1 prosenttiin, mikä on lähellä edellisen suhdannehuipun tasoa.

– Työllisyyden kasvu on alkuvuonna ollut suhdannetilanteeseen nähden poikkeuksellisen vahvaa. Emme odota työpaikkojen lisääntyvän jatkossa näin runsaasti, vaikka ne toki hyvää vauhtia lisääntyvätkin. Työmarkkinoilla rekrytointivaikeudet lisääntyvät yhä, ja olemmekin tarkistaneet arviotamme palkkaliukumista ylöspäin, toteaa Heiskanen.

Talouskehitys jatkuu ensi vuonna vakaana niin ulkoisen tasapainon, inflaation, velkaantumisen kuin julkisen talouden kohenemisenkin osalta. Julkinen talous kokonaisuutena on tasapainossa vuonna 2019, vaikka valtio velkaantuukin edelleen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt