Testejä tehdään vasta kolmasosa kerrotusta kapasiteetista. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Onko testikapasiteetti jo polvillaan? ”Erittäin huolestuttavaa”

Koronatestaus on ruuhkautunut, vaikka kapasiteettia pitäisi olla runsaasti.

– Testaa, jäljitä, eristä, hoida kapasiteetti polvillaan jo nyt?, Hyvinkään sairaalan anestesiologian ja tehohoidon ylilääkäri Harri Tohmo kysyy Twitterissä.

Hän on jakanut Ylen uutisen koronatestauksen ruuhkautumisesta. Tästä löytyvän jutun mukaan testeihin on ollut tunkua monin paikoin ympäri Suomea ja pahimmillaan testiin pääsyyn ja tuloksen odotteluun voi mennä jopa lähes viikko. Tohmo viittaa sanaparrella hallituksen koronaviruksen torjunnan hybridistrategian kulmakiviin. Ylen mukaan hallituksen strategia ei toimi, jos testaaminen on liian hidasta.

Päivittäiset testausmäärät ovat pyörineet viime aikoina 5 000 molemmin puolin, kun kapasiteetiksi on kerrottu 13 000-15 000 testiä. Testaus on siis jo ruuhkautunut, vaikka testimäärät eivät ole vielä lähelläkään virallista testikapasiteettia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n projektipäällikkö ja epidemiologi Maarit Leinonen on tilanteesta huolissaan.

– Erittäin huolestuttavaa, että homma sakkaa jo, kun testejä tehdään kolmannes testauskapasiteetista, Leinonen vastaa ylilääkäri Tohmolle.

– Ja mielestäni kertoo, että on ihan turhaa tuijottaa mikä on testauskapsiteetti, jos prosessit eivät sitä tue. Prosessia olisi vielä suoraviivaistettava (ei puhelinjonotuksia ym.), hän jatkaa.

Maarit Leinonen huomauttaa altistuneiden jäljityksen alkavan vasta kun tulos saadaan.

– Testiin pitäisi päästä samana päivänä ja tulos 24h kuluessa, jotta altistuneiden jäljityksellä päästäisiin tartuntaketjuihin kiinni, hän sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt