Verkkouutiset

”Nykyisessä työttömyysturvassa on moraalikadon vaara”

Keskustan kansanedustajan mielestä Suomea uhkaa talouden moraalikato.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan kansanedustaja, eduskunnan tarkastusvaliokunnan varapuheenjohtaja ja eduskunnan jäsen Olavi Ala-Nissilä varoittaa tiedotteessaan, että moraalikato on vaarana Euroopassa ja Suomessa. Talouspolitiikassa moraalikato tarkoittaa omien riskien ja menojen laittamista toisten piikkiin.

– Euroopan talous- ja rahaliittoa uudistettaessa on pidettävä huoli siitä, että yhteisvastuu ei toteudu väärällä tavalla. Jokaisen jäsenmaan on noudatettava yhteisesti sovittuja sääntöjä ja vastattava itse veloistaan. Juha Sipilän (kesk.) hallitusohjelman linjaus onkin tässä suhteessa hyvä, Ala-Nissilä toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hänen mukaansa talouden moraalikato oli yksi vuonna 2008 alkaneen talouskriisin pääsyistä. Tämä johti siihen, että lasku tuli paljolti tavallisten veronmaksajien kontolle.

Ala-Nissilä haluaa, että uudistuksia tehtäessä ja ”erilaisissa tukijärjestelmissä on pidettävä huoli siitä, että kaikkien toimijoiden omavastuun ja yhteisvastuun suhde on tasapainoinen”.

– Nyt kaikki voimavarat on laitettava ihmisten työllistymiseen. Meidän on uudistettava työttömyysturvaa ja työn verotustakin niin, että työnteko on aina kannattavaa ja että samalla ihmisten omavastuu toteutuu nykyistä paremmin.

– Nykyisessä työttömyysturvassa on tutkimuksen mukaan moraalikadon vaara. Perustulokokeilussa on huomioitava tämä. Oikein toteutettuna se voisi vähentää moraalikatoa.

Olavi Ala-Nissilän mukaan omavastuun tulee olla ensisijaista sekä valtioiden että EU:n, kuin yksittäisten yritysten ja ihmisten tasollakin.

– Tämä koskee myös etujärjestöjä, jotka eivät voi välttää omaa vastuutaan uudistuksista. Muutoin mitkään rahat eivät riitä eikä yhteiskunta pysty kantamaan yhteisvastuutaan heikompiosaisista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)