Euroalueen rakenneuudistukset ovat pitkälti epäonnistuneet viime vuosina, eikä poliittisen kentän hajautuminen eurovaaleissa ainakaan helpota tilannetta. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Nordean mukaan hallitus joutuu haastavaan talousympäristöön

Euroalueen näkymät ovat Nordean mukaan heikentyneet huolestuttavasti ja kauppasota on saamassa uusia kierroksia.

Suomen talous on toistaiseksi pitänyt pintansa varsin hyvin, mutta seuraava hallitus joutuu toimimaan selvästi haastavammassa talousympäristössä edeltäjäänsä verrattuna. EU-parlamenttivaalit ja EU:n tärkeät nimitykset ovat avainasemassa myös euroalueen talousnäkymiä ajatellen, Nordea toteaa talousennusteessaan.

Viime aikoina maailmantalouden näkymissä on ollut varovaisia merkkejä paremmasta. Euroalueella näkymä on kuitenkin edelleen heikko, eivätkä kauppasodan ja brexitin kaltaiset epävarmuustekijät ole poistuneet. Epävarmuus näkyy ristiriitaisina signaaleina: Yhdysvaltain korkomarkkinoilta kuultiin pelätty taantumavaroitus aiemmin tänä vuonna, kun taas maan osakekurssit ovat lähellä huippulukemia.

– Pelottavaa on se, ettei ratkaisuja maailmantaloutta vaivaaviin ongelmiin ole onnistuttu löytämään ja samat epävarmuustekijät, jotka olivat pöydällä kuluvan vuoden alussa, heijastuvat edelleen talouskehitykseen, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu sanoo.

Euroalueen rakenneuudistukset ovat pitkälti epäonnistuneet viime vuosina, eikä poliittisen kentän hajautuminen eurovaaleissa ainakaan helpota tilannetta. Koko euroalueelle toivoa luoneen Ranskan presidentti Emmanuel Macronin uudistusohjelma on ajautunut vastatuuleen keltaliiviprotestien keskellä.

Kaikki EU:n tärkeät virat menevät uudelleenjakoon eurovaalien jälkeen. Johtopaikoista tärkeimmät ovat EKP:n ja komission uudet johtajat.

Mario Draghin perintö on ehkä paras esimerkki siitä, kuinka suuri merkitys yhdellä henkilöllä voi olla koko euroalueen tulevaisuuden kannalta. Saksan ja Ranskan valtataistelun keskellä myös Suomella voi olla oma saumansa tärkeään virkaan, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich sanoo.

Suomen talouden kasvuvauhti on hidastumassa loppuvuotta kohden.

– Kasvuennusteemme Suomelle on yhä 1,5 prosenttia vuonna 2019 ja 1,0 prosenttia vuonna 2020. Kasvu nojaa yhä enemmän kotimaiseen kulutukseen, jota tukevat positiivinen työllisyyskehitys ja palkkakehitys. Jatkoa ajatellen avainkysymyksiä on, kuinka pitkään euroalueen heikkous jatkuu ja kuinka vahvasti se heijastuu Suomeen, Tuuli Koivu toteaa.

Euroalueella erityisesti Saksan tilanne on haastava.

– Teollisuuden uudet tilaukset vajosivat jo alemmas kuin kertaakaan sitten globaalin finanssikriisin. Donald Trumpin autotullit syventäisivät euroalueen teollisuuden ahdinkoa vielä entisestään. Tässä ympäristössä emme odota yhtään koronnostoa EKP:lta ennustehorisontissamme, von Gerich sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt