Yksittäisen lääkärin vastaanottotyöhön käyttämää aikaa ei voi kovin paljon kasvattaa ilman, että työn vetovoima kärsii, sanoo THL:n ylilääkäri Anu Niemi. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Näitä asioita lääkäriltä kysytään eniten

Syissä korostuvat flunssat, tapaturmat, lasten korvatulehdukset ja alaselkäkivut.

LähiTapiolan vakuutustietojen mukaan flunssa ja sen oireet ovat yleisin syy hakeutua lääkäriin. Myös erilaiset tapaturmat, lasten korvatulehdus ja alaselkäkipu ovat viiden yleisimmän syyn joukossa.

Analyysi yli 100 000 vakuutusasiakkaan yhteydenotosta TerveysHelppi-etälääkäripalveluun osoittaa akuuttien sairastumisten korostuvan lääkärille hakeutumisen syissä.

– Syyt hakeutua etälääkärin vastaanotolle ovat pitkälti samoja kuin perinteisellekin vastaanotolle. Syissä korostuvat akuutit ylähengitystieinfektiot eli flunssat, tapaturmat, lasten korvatulehdukset ja alaselkäkivut. Nämä teemat näkyvät läpi vuoden, vaikka jonkin verran on vuodenaikaan liittyvää vaihtelua, LähiTapiolan lääkäri ja operatiivinen johtaja Essi Kainonen toteaa tiedotteessa.

Lapsilla korvatulehdus on flunssan rinnalla yleisin syy hakeutua lääkäriin. Flunssan osalta kysytään yleisesti hoito-ohjeita ja sitä, voiko mennä töihin tai viedä sairaan lapsen hoitoon. Kainonen muistuttaa kartoittamaan flunssan pitkittyessä hälyttävät merkit, jotka voivat viitata esimerkiksi keuhkokuumeeseen tai muuhun jälkitautiin.

– Nyt influenssakauden lähestyessä kehotan myös uusimaan influenssarokotteen. Lääkärinä näen paljon influenssan aiheuttamia vakavia jälkitauteja ja muistuttaisin siitä, että valtaosalle ihmisistä ja heidän lähipiirilleen on rokotteesta merkittävää terveyshyötyä. Muuttuvien tautikantojen vuoksi rokote on otettava joka vuosi uudelleen, Essi Kainonen sanoo.

Liikuntaharrastuksissa tai liukastumisissa ja kaatumissa sattuvat tapaturmat johtavan yleisimmin nyrjähtäneisiin nilkkoihin ja murtuneisiin ranteisiin. Myös alaselkäkivut vaivaavat monia.

– Moderni elämäntyyli, jossa istutaan paljon ja liikutaan vähemmän, on omiaan aiheuttamaan alaselkäkipuja. Lääkärillä hakeudutaan, kun ”noidannuoli” ja kovat kivut estävät esimerkiksi töihin lähtemisen. Alaselkäkivut saadaan usein rauhoittumaan oikeanlaisella liikunnalla ja tulehduskipulääkkeillä. Alaselkäkipujen pitkittyessä tai kivun säteillessä raajoihin, on tärkeää varmistaa, että oireen taustalla ei ole vakavampia, hoitoa vaativia tilanteita kuten hermopinnettä tai selkärenkareumaa, Essi Kainonen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt