X
SULJE MAINOS
Koronapotilaiden teho-osasto moskovalaisessa sairaalassa. LEHTIKUVA / AFP Dimitar Dilkoff

Näin Venäjä levittää ”tappavan petollista” väärää tietoa viruksesta

Valtiollinen media kertoo eri tarinaa ulkomailla ja kotimaassa.

Koronaviruspandemia on ollut jo liki kahden vuoden ajan eräs merkittävimmistä Venäjän levittämän disinformaation aiheista. Venäläistahojen suoltamaa väärää tietoa kuvataan ”tappavan petolliseksi”.

EU:n EUvsDisinfo -sivuston tästä löytyvässä viikkoanalyysissä kerrotaan, kuinka Venäjään kytketyt mediatoimijat ovat levittäneet hiljattain esimerkiksi valheita rokotteista. Niitä on yhtäältä luonnehdittu ”globalistien” biokemialliseksi hyökkäykseksi ihmiskuntaa vastaan ja toisaalta yritetty väittää hyödyttömiksi.

Venäläisviestimistä löytyy myös erikoisia ristiriitoja.

Koosteessa huomautetaan, että Venäjän valtion media RT yrittää rohkaista kotimaan venäjänkielisessä uutisoinnissaan maskien ja rokotteiden käyttöä, mutta kertoo täysin vastakkaista viestiä kansainväliselle yhteisölle.

– Koko COVID-19:n historian ajan olemme nähneet, kuinka painopiste [disinformaatiossa] on siirtynyt itse viruksesta rokotteisiin ja toimiin, joilla taistellaan tautia vastaan, arviossa todetaan.

Tässä yhteydessä nostetaan tällä kertaa esiin Geopolitica.ru-sivusto. Siitä on 250 mainintaa EUvsDisinfon tietokannassa. Sivuston kuvataan kytkeytyvän vahvasti niin sanottuun alt-right-yhteisöön Euroopassa ja Yhdysvalloissa ja se ja sen julkaisut on liitetty muihin Venäjän disinformaatiosivustoihin.

Koronaviruksen todetaan olevan olennainen osa sivuston ajamaa narratiivia alamäkeen kulkevasta lännestä. Sivuston sanotaan tarjonneen palstatilaa rokotteiden vastustajille ja salaliittoteoreetikoille pandemian alusta alkaen. Väärää tietoa julkaistaan sivustolla italiaksi, espanjaksi, englanniksi, hollanniksi ja venäjäksi.

Samalla kun Kremliin linkitetyt väärän tiedon levittäjät suoltavat valheita rokotteista ja viruksesta, rikotaan Venäjällä ennätyksiä niin koronatartuntojen kuin -kuolemienkin määrissä. Vaikka Venäjä hyväksyikin ensimmäisenä maana toimivan koronarokotteen, on vain noin 36 prosenttia venäläisistä saanut tähän mennessä vähintään yhden rokoteannoksen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt