Verkkouutiset

Näin Covid-19 romahduttaa fyysistä kuntoa

Apulaisprofessorin mukaan liikunta auttaa jaksamaan sekä fyysisesti että henkisesti pandemian aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Covid-19-tautiin sairastuneiden ihmisten fyysinen kunto voi heikentyä merkittävästi, toteaa Jyväskylän yliopiston fysioterapian ja kuntoutuksen apulaisprofessori Arto J. Hautala Liikunta & Tiede -lehden julkaisemassa artikkelissa.

Hänen mukaansa elimistö voi saada tukea hyvästä kestävyys- ja lihaskunnosta rakentaessaan puskuria vakavaa Covid-19-tautimuotoa vastaan kaiken ikäisillä. Yksilöllisesti annosteltuna liikunnalla on tärkeä merkitys myös sairaudesta toipuessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Erityisen huolestuttavaa tässä ajassa on rajoitusten ja sulkutoimenpiteiden vaikutus yhteiskuntaan ja hyvinvointiin iästä riippumatta. Hätkähdyttäviä tuloksia ikääntyneiden toimintakyvystä raportoitiin Britanniasta noin kymmenen vuotta sitten, Hautala kirjoittaa.

Tutkimuksen mukaan keskimääräinen kävelynopeus osoitti, että 89 prosenttia yli 65-vuotiaista ei ehdi kadun yli liikennevaloissa vihreiden valojen palaessa.

– Covid-19-pandemian vaikutuksia toimintakykyyn ja hyvinvointiin on toistaiseksi raportoitu niukasti, mutta ilmeinen yhteiskuntaa haastavaa kuntoutusvaje on odotettavissa, Hautala arvioi.

Italialaisen tutkimuksen mukaan niillä Covid-19-potilailla, jotka selviytyivät ja kotiutuivat kuntoutussairaalasta keksimäärin 32 vuorokauden kuluttua sairastumisesta, yli 50 prosentilla fyysinen toimintakyky oli heikentynyt merkittävästi, kun sitä mitattiin lyhyen fyysisen suorituskyvyn testipatterilla.

Lisäksi noin puolella Covid-19-potilaista toisessa aineistossa todettiin merkittävästi alentunut kestävyyskunto noin kolme kuukautta sairastumisesta, mitä selitti vahvimmin lihakunnon heikentyminen.

Covid-19-taudin pitkäaikaisvaikutuksia on hiljattain raportoitu Kiinasta tutkimuksessa, johon valikoitui 1 733 potilasta iältään noin 57 vuotta (naisia 48 prosenttia). He sairastivat vakavan Covid-19-taudin ja olivat sairaalahoidossa Wuhanissa keväällä 2020. Seurantatutkimus kesti keskimäärin puoli vuotta.

Vähintään yksi pitkäaikainen oire havaittiin suurimmalla osalla potilaista (76 prosenttia). Yleisimmät oireet olivat väsymys ja lihasten heikkous (63 prosenttia), nukkumisvaikeudet, ahdistus ja masennus. Kuuden minuutin kävelytestissä noin 25 prosenttia potilaista ei saavuttanut normaaliarvon minimirajaa.

– Edellä kuvatut erityisesti fyysiseen toimintakykyyn liittyvät terveyshaitat korostavat ja haastavat meitä kaikkia löytämään toimintatapoja, jotka lisäävät päivittäistä fyysistä arkiaktiivisuutta ja säännöllistä liikuntaharjoittelua, Hautala kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)