Mustikoita Kouvolassa heinäkuussa 2016. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Mustikan satonäkymä keskinkertainen mutta puolukan hyvä

Mustikan kukkien määrä on ollut useimmissa havaintometsissä keskimääräistä alhaisempi.

Kukinnan perusteella mustikkasadosta on Luonnonvarakeskuksen mukaan tulossa korkeintaan keskinkertainen, mutta puolukan satonäkymät ovat hyvät.

Mustikan pääkukinta alkoi toukokuun puolessa välissä eteläisessä Suomessa ja kesäkuun alussa pohjoisessa Suomessa. Lapin alueella mustikka kukkii edelleen monin paikoin. Mustikan kukkien määrä on ollut useimmissa havaintometsissä keskimääräistä alhaisempi.

– Myös raakileita on jo päästy laskemaan koeruuduilta. Tähänastisten raakilehavaintojen perusteella mustikan kukat ovat pölyttyneet heikosti. Kukista on päätynyt raakileiksi pääsääntöisesti vain alle puolet, kertoo tiedotteessa erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta.

Puolukan pääkukinta alkoi eteläisessä Suomessa kesäkuun alkupuoliskolla, Keski-Suomessa viikkoa myöhemmin. Pohjoisimmilla alueilla pääkukinta ei ole vielä alkanut.

Kesäkuun puoleen väliin mennessä lasketuilla koeruuduilla puolukan kukkia on ollut keskinkertaisesti tai jopa runsaasti. Sääolosuhteet ovat Luonnonvarakeskuksen mukaan olleet pölytyksen kannalta hyvät. Otolliset säät näyttävät jatkuvan myös niillä alueilla, joilla kukinta ei ole vielä alkanut.

Suomuurain on kukkinut keskinkertaisesti tai jopa runsaasti suurimmassa osassa laskettuja koeruutuja. Suomenselän ja eteläisen Lapin alueella viime viikon alussa paikoin esiintyneet yöpakkaset ovat Luonnonvarakeskuksen mukaan saattaneet vaurioittaa kukkia ainakin avoimilla ja alavilla kasvupaikoilla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt