Päiväkodeissa pyritään ehkäisemään koronaviruksen leviämistä. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

MTV: Yksikin koronatapaus riittää päiväkodin sulkemiseen

Asiantuntija kehottaa pitämään sairaat lapset kotona.

Koronaviruksen leviämistä päiväkodeissa pyritään syksyllä ehkäisemään eri keinoin. Päiväkodit, joissa on havaittuja koronavirustartuntoja, voidaan tarvittaessa jopa sulkea, uutisoi MTV.

Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisasiantuntija Mervi Eskelinen painottaa, että sairasta lasta ei missään tapauksessa saa viedä päiväkotiin. Koska ylähengitystieoireita aiheuttavia tauteja on vaikeaa erottaa toisistaan, kannattaa Eskelisen mukaan sairaan lapsen kanssa harjoittaa erityistä varovaisuutta.

Mikäli lapselle ilmaantuu oireita kesken päivän, THL:n ohjeistuksen mukaan lapsi siirretään suljettuun tilaan aikuisen valvojan kanssa. Huoltajan tai tämän nimittämän varahakijan tulisi tämän jälkeen tulla mahdollisimman nopeasti hakemaan lapsi pois.

– Niin sanottuna normaaliaikanakin pääperiaate on, että lapsen pitää päästä kotiin sairastamaan huoltajansa valvonnassa ja hoidossa, Eskelinen linjaa.

Tartuntatautilain mukaan kunnan terveysviranomainen voi tarvittaessa jopa sulkea päiväkodin ja asettaa tautiin sairastuneet tai sille altistuneet pakolliseen karanteeniin. Eskelisen mukaan pelkkä epäily ei kuitenkaan riitä pakolliseen karanteeniin, vaan tartunta tulee todistaa.

Päiväkodit ovat saaneet kokemusta poikkeusoloista jo kevään aikana. Vaikeuksia on ollut esimerkiksi turvavälien ylläpitämisessä lasten välillä, mutta toisaalta parantuneiden hygieniakäytäntöjen ansiosta muita sairauksia on havaittu normaalia vähemmän.

– Lukuvuoden alku on aina jännittävää aikaa kaikille työntekijöille, lapsille ja huoltajille, ja tämä tilanne tuo siihen vielä lisävaatimuksensa, Eskelinen kommentoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt