”Mohamed oppi Pohjanmaalla suomen ja kotoutui – nyt hänet lähetetään takaisin”

Turvapaikanhakijoiden lennättäminen edes takaisin Euroopan maiden välillä ei ole järkevää, sanoo Anna-Maja Henriksson.

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ihmettelee, miksi turvapaikanhakijoita lennätetään edes takaisin Euroopan maiden välillä. Hän ei pidä toimintaa järkevänä.

”Jos vain tekisimme, kuten EU:n sisäministerit ovat sopineet, sen sijaan että teemme aiheesta populistista politiikkaa, säästäisimme huomattavia määriä veronmaksajien rahoja”, Henriksson toteaa tiedotteessaan.

Dublin-sopimuksen mukaan turvapaikanhakijat palautetaan siihen Euroopan maahan, jossa heidät ensin on rekisteröity. Näin tapahtuu, vaikka henkilöllä olisi jo käynnissä oleva turvapaikkahakemusprosessi toisessa maassa. Henrikssonin mukaan tämä johtaa siihen, että monen hakijan kotoutumis- ja turvapaikanhakuprosessi katkeaa äkisti, alkaakseen uudelleen rekisteröintimaassa.

Hän kertoo esimerkiksi Somaliasta tulleesta Mohamedista, joka on asunut Pohjanmaalla kahdeksan kuukautta.

”Hän on oppinut kielen, luonut sosiaalisia verkostoja ja päässyt hyvin kotoutumaan. Nyt hänet kuitenkin lähetetään takaisin Italiaan, maahan jossa hän ei tunne ketään ja jossa kotoutuminen alkaa nollasta. Miksi me lennätämme isolla rahalla turvapaikanhakijoita takaisin Etelä-Eurooppaan, vain lennättääksemme heidät takaisin tänne, jahka yhdessä sovitut siirtojärjestelyt vihdoin toteutuvat? Eikö olisi järkevämpää sisällyttää tällaiset ihmiset jo hyväksyttyyn 2 400 henkilön kiintiöön”, Henriksson pohtii.

Syksyllä Euroopan unionin ministerineuvosto päätti jakaa 120 000 pakolaista jäsenmaiden välillä. Suomi hyväksyi tuolloin 2 400 pakolaisen kiintiön.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt