Verkkouutiset

Ministerisyytteestä Pekka Haavistoa vastaan ei päätetä poliittisin perustein

Perustuslakivaliokunnan edustajien mukaan poliittiset voimasuhteet eivät myöskään turvaa Pekka Haaviston asemaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan perustus­laki­valio­kunnassa on vireillä tutkinta ulko­ministeri Pekka Haaviston (vihr.) virka­toimen lain­mukaisuudesta kymmenen kansan­edustajan tekemän muistutuksen vuoksi.

– Julkisessa keskustelussa on virheellisesti oletettu, että ministeri Haaviston asema olisi turvattu va­liokunnan ja eduskunnan poliittisten voimasuhteiden takia, kirjoittavat perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) ja valiokuntaneuvos Matti Marttunen tänään keskiviikkona Helsingin Sanomissa.

Vaikka valiokunnan harjoittama perustus­laillisuuden valvonta liikkuu oikeuden ja politiikan haasteellisella rajapinnalla, nojaa se aina oikeudellisiin lähteisiin: perustuslakiin ja sen esitöihin, valiokunnan aiempaan lausuntokäytäntöön sekä kansainvälisiin ihmisoikeus­sopimuksiin ja niiden tulkinta­käytäntöön.

– Perustuslakivaliokunnan toiminnan vakiintuneena lähtökohtana on ollut, etteivät valiokunnan tulkinnat lakiehdotusten perustuslain­mukaisuuden arvioinnissa ole olleet sidoksissa hallituspohjaan tai eduskunnan poliittisiin voimasuhteisiin, Ojala-Niemelä ja Marttunen kirjoittavat.

Haaviston tapauksessa kyse on perustuslain pykälän 115 mukaisesta tutkinnasta, jossa ar­vioidaan ministerisyytteen nostamisen edellytyksiä.

– Syyte valtioneuvoston jäsentä vastaan voidaan perustuslain mukaan päättää nostettavaksi, jos tämä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.

Syytteen nostamisesta päättää eduskunta saatuaan perustuslaki­valiokunnan kannanoton. Jos eduskunta nostaa syytteen, se käsitellään valtakunnan­oikeudessa.

– Ministerivastuu­asian käsittelyssä ei ole kyse vain perustuslain­mukaisuuden arvioinnista, mutta asia ei ole luonteeltaan poliittinen. Kyse on ministerin toiminnan lainmukaisuuden arvioinnista ­oikeudellisin perustein riippumatta niistä motiiveista, jotka ovat kulloinkin mahdollisesti myös poliittisesti vaikuttaneet muistutuksen tekoon, Ojala-Niemelä ja Marttunen korostavat.

Menettely perustuslakivaliokunnassa ei saa perustua poliittisiin voimasuhteisiin.

– Valiokunnan valtiosääntöinen tehtävä on nimenomaisesti pitää huoli siitä, että eduskunta ei tee päätöstä ministerisyytteen nostamisesta tai nostamatta jättämisestä poliittisin perustein, Ojala-Niemelä ja Marttunen tähdentävät.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)