X
SULJE MAINOS

Ministeriö ennustaa työttömyyden kasvavan edelleen

Tämän vuoden talouskasvu ei vielä riitä kasvattamaan työllisyyttä, mutta työllisyyden lasku kuitenkin pysähtyy.

Työllisyyden lasku jatkuu teollisuudessa ja rakentamisessa, mutta palveluissa työllisyys kasvaa, arvioidaan työ- ja elinkeinoministeriön maanantaina julkaistussa lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteessa.

Sen mukaan tänä vuonna työllisyysaste nousee 68,8 prosenttiin, mutta ei paremman työvoiman kysynnän, vaan supistuvan työikäisen väestön vuoksi.

Työttömyysaste nousee 8,9 prosenttiin. Työttömyysasteen nousu puolestaan selittyy osaltaan sillä, että työvoiman tarjonta hieman kasvaa.

Ensi vuonna työllisyys teollisuudessa heikkenee vielä hieman, mutta rakentamisessa heikkenevä työllisyyskehitys päättyy. Palveluissa työllisyys jatkaa kasvuaan ja nostaa työvoiman kokonaiskysynnän positiiviseksi.

– Työttömyysaste kuitenkin laskee vain vähän, 8,8 prosenttiin, sillä osa työmarkkinoiden ulkopuolelle siirtyneistä palaa työmarkkinoille. Työllisyysaste nousee 69,4 prosenttiin, ministeriön ennusteessa arvioidaan.

Työttömyyden rakenne vaikeutuu edelleen ja pitkäaikaistyöttömyys jatkaa kasvuaan. Tänä vuonna pitkäaikaistyöttömiä on noin 106 000 ja ensi vuonna 119 000. Myös työttömien työnhakijoiden määrä nousee tänä ja ensi vuonna hieman alle 350 000:een, joka on myös 2000-luvun ennätystaso.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt