Ministeri kiristäisi tilapäisiä oleskelulupia – ”Suomen lainsäädäntö poikkeuksellinen”

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mielestä Suomen lainsäädäntö mahdollistaa järjestelmän hyväksikäytön.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) kiristäisi tilapäisen oleskeluluvan saamisen ehtoja. Räsäsen mielestä Suomessa voimassa oleva lainsäädäntö on tällä hetkellä ”hyvin poikkeuksellinen, itse asiassa ainutlaatuinen EU:ssa”.

Räsänen viittaa tilanteeseen, jossa maahantulija on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

– Jos hän ei suostu vapaaehtoisesti palaamaan sellaiseen maahan, joka ei ota pakkopalautuksia vastaan, hänelle on pitänyt myöntää tilapäinen oleskelulupa kahdeksi vuodeksi. Ja kahden vuoden päästä se on muuttunut käytännössä jatkuvaksi oleskeluluvaksi, Räsänen kuvasi tilannetta sisäministeriön toimittajatilaisuudessa.

Korkein hallinto-oikeus linjasi viime vuonna, että ulkomaalaiselle on myönnettävä tilapäinen oleskelulupa, jos hän ei suostu vapaaehtoiseen paluuseen eikä vastaanottava maa suostu pakkopalautukseen.

Tilapäisten oleskelulupien määrä onkin viime vuosina jopa kymmenkertaistunut. Vuonna 2013 tilapäisiä oleskelulupia myönnettiin 222 kappaletta, kun vuotta aiemmin määrä jäi 28:een.

Räsänen pitää ongelmallisena, että maahantulija voi nykylainsäädännön puitteissa käytännössä itse päättää, haluaako palata kotimaahansa vai ei, vaikka viranomaisten mukaan paluu kotimaahan olisi turvallista.

Räsäsen mukaan tämä tekee myös viranomaisten suorittaman turvapaikkatutkinnan tavallaan turhaksi ja kahden vuoden päästä henkilö voi saada pysyvän oleskeluluvan.

– En tiedä yhtään muuta EU-maata, jossa kieltäytymisellä voisi saada pysyvän oleskeluluvan, Räsänen totesi.

Parhaillaan ministerin johdolla valmistellaan tarvittavia lainsäädäntömuutoksia, joiden tarkoitus on tukea ja vahvistaa vapaaehtoista paluuta. Jatkossa tilapäisen oleskeluluvan saisi vain, jos mahdollisuutta vapaaehtoiseen paluuseen ei ole.

Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle keväällä 2014.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt