Lomautuksia ja irtisanomisia voidaan valitettavasti odottaa myös tulevina kuukausina, ellei tilannetta saada kääntymään. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Mika Walkamo: Miksi kukaan ei puolusta tarjoilijoita?

Talvella näemme, montako pahoittelevaa mediatapahtumaa pääministeri toteuttaa pitkin Suomea ravintoloiden sulkeutuessa.

UPM:n Kaipolan paperitehtaan sulkemisesta uutisoitiin elokuussa. Sulkemisen takia runsas 400 ihmistä menettää työpaikkansa. Mitä tekee kiireinen pääministerimme? Rientää Jämsään kritisoimaan UPM:ää isänmaallisuuden puutteesta ja puolustamaan työttömäksi jääviä. Media seuraa perässä, eikä kenellekään jää epäselväksi Marinin kanta.

Olen Marinin kanssa täysin samaa mieltä: tehtaan sulkeminen on murheellinen päätös. Irtisanomiset ovat äärimmäisen raskaita uutisia työntekijöille ja heidän perheilleen. Silti. Miksi ei kiinnosta, kun suuri suomalainen ravintolakonserni joutuu aloittamaan 1 300 henkilöä koskevat yt-neuvottelut?

Kevään alussa korona löi reippaalla avokämmenellä matkailu- ja ravintola-alaa molemmille poskille. Kun kesällä ravintolat saivat vihdoin avata ovensa, jokainen yrittäjä teki kaikkensa, jotta ravintoloissa olisi turvallista asioida. Tämä aiheutti sekä lisätyötä että lisäkustannuksia, mutta ovatko yrittäjät valittaneet? Eivät. Tärkeintä on ollut, että toiminta saadaan edes jollain tavalla turvattua ja työntekijöiden työpaikat säilytettyä. Kaikki on tehty niin oikein ja niin huolellisesti, kuin vain ikinä on pystytty.

Keväästä ja kesästä selvittiin. Silti matkailu- ja ravintola-alan yrittäjille kaadetaan taas lisää kylmää vettä niskaan uusilla rajoituksilla. Dominonappuloiden kaatuminen on helppo ennustaa: jos ravintolat eivät saa toimia niin normaalisti kuin mahdollista, ne eivät selviä syksystä. Ja jos ravintolat eivät selviä syksystä, silloin kauhukuvat irtisanomisista ja konkursseista käyvät toteen. Vaarana on, että 20 000 matkailu- ja ravintola-alan työntekijää jää työttömäksi.

Siksi tuntuu vähintäänkin erikoiselta, että työväenpuolueena tunnettuja demareita tämä ei juuri tunnu kiinnostavan. Mikä ihmeen sotien jälkeinen ajattelutapa on sellainen, että muka vain tehtaat tarjoavat työpaikkoja? Yksittäisen suljettavan tehtaan perässä juostaan Keski-Suomeen, mutta samaan aikaan matkailu- ja ravintola-alan ahdinko ei herätä minkäänlaisia tunteita.

Hallituksen olisi vihdoin aika myöntää, että palveluala on Suomessa tärkeä ja merkittävä työllistäjä. Jo nyt se tarjoaa enemmän työpaikkoja kuin elintarviketeollisuus tai maatalous.

Matkailu- ja ravintola-ala on se ala, joka työllistää paljon naisia, nuoria ja maahanmuuttajia. Matkailu- ja ravintola-ala on se ala, joka antaa työpaikan 93 000 ihmiselle Suomessa. Matkailu- ja ravintola-ala on se ala, joka on monelle ensimmäinen työpaikka ja mahdollisuus astua työelämään.

Suomessa toimii tällä hetkellä yli 10 000 ravintolaa. Nyt on hallituksen käsissä, kuinka moni niistä pysyy pystyssä vuodenvaihteen yli.

Talvella näemme, montako pahoittelevaa mediatapahtumaa pääministeri toteuttaa pitkin Suomea ravintoloiden sulkeutuessa – ja montako yrittäjää kritisoidaan isänmaallisuuden puutteesta.

Mika Walkamo

Mika Walkamo

Hallituksen puheenjohtaja, Vanajanlinna Group.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt