X
SULJE MAINOS
Mihail Gorbatshov. LEHTIKUVA/AFP

Mihail Gorbatshov: Neuvostoliiton romahdus olikin salaliitto

Viimeisen neuvostojohtajan mukaan perestroika ei aiheuttanut hajoamista.

Neuvostoliiton romahduksen takana ei ollut Neuvostoliiton viimeiseksi jääneen johtajan Mihail Gorbatshovin mukaan hänen perestroika-uudistuspolitiikkansa vaan Venäjän, Ukrainan ja Valko-Venäjän silloisten johtajien salaliitto ja vuoden 1991 vallankaappausyritys.

Mihail Gorbatshov pui Neuvostoliiton loppuaikoja Russia in Global Affairs -lehden artikkelissa. Siitä kertoo tässä Venäjän valtiollinen media RT.

Gorbatshov puolustaa artikkelissa aloittamaansa uudistuspolitiikkaa ja kiistää sen aiheuttaneen Neuvostoliiton hajoamisen. Hänen mukaansa Petrestroikan kriitikot ovat unohtaneet, millainen ”moraalinen ja psykologinen tilanne neuvostoyhteiskunnassa vallitsi vuoteen 1985 tullessa”.

– Ihmiset janosivat muutosta. Kaikki – niin johtajat kuin tavan kansalaisetkin – kokivat, että jokin oli maassa pielessä. Maa vajosi yhä syvemmälle pysähtyneisyyteen. Talouskasvu oli käytännössä jämähtänyt, Mihail Gorbatshov toteaa.

Gorbatshov toteaa, että hän tekisi nyt monia asioita toisin. Silti todellinen syy Neuvostoliiton hajoamiseen oli hänen mukaansa kommunistisen puolueen sisäinen kapinointi ja salaliitto.

– Kaksi iskua osoittautuivat kuolettaviksi perestroikalle: taantumuksellisten voimien – myös omasta lähipiiristäni – vallankaappausyritys elokuussa 1991 sekä Venäjän, Ukrainan ja Valko-Venäjän johtajien joulukuun kolluusio, joka päätti valtiomme satojen vuosien historian, Gorbatshov kirjoittaa.

Hän syyttää tapahtuneesta erityisesti neuvosto-Venäjän silloista johtajaa, sittemmin Venäjän presidentiksi noussutta Boris Jeltsiniä. Gorbatshovin mukaan Jeltsin oli luvannut Neuvostoliiton säilyvän jossain muodossa.

– Jeltsin ei pitänyt lupaustaan. Hän ja hänen lähipiirinsä uhrasivat liiton himoitessaan valtaa Kremlissä, Gorbatshov sanoo.

LUE MYÖS:
Mihail Gorbatshov löi luurin korvaan – näin metsästysreissu koitui Neuvostoliiton kohtaloksi (VU 8.12.2016)

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt