Tallinnasta saapuvia matkustajia Länsisatamassa Helsingissä 2018. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Matkustajat toivat olutta ja viiniä aiempaa enemmän

THL:ssä arvioidaan, että veronalennukset Virossa ja Latviassa ehkä lisäsivät panimotuotteiden tuontia.

Oluen matkustajatuonti kasvoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan elokuussa 15,9 prosenttia viime vuoden syyskuuhun verrattuna.

– Voidaan olettaa, että heinäkuussa Virossa ja Latviassa tehdyt alkoholijuomien veronalennukset ovat Suomessa vaikuttaneet panimotuotteiden matkustajatuonnin kasvuun, arvioi johtava asiantuntija Thomas Karlsson THL:n tiedotteessa.

Siidereiden ja long drink -juomien tuonti kasvoi vain runsaan prosentin luokkaa, mutta mietojen viinien tuonti lisääntyi 19,1 prosenttia.

Sen sijaan väkevöityjen viinien ja juomasekoitusten matkustajatuonti väheni peräti 32,8 prosenttia ja väkevien juomienkin 15,8 prosenttia.

Matkustajat toivat elokuussa alkoholijuomia sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna 6,5 miljoonaa litraa, mikä oli 3,2 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden syyskuussa.

Reaalihinnat nousivat viime vuonna

THL julkaisi tiistaina myös tilastoja alkoholijuomien reaalihinnoista, joista on poistettu yleisen hintatason muutoksen vaikutus.

Reaalihinnat nousivat viime vuonna Suomessa 2,6 prosenttia edellisvuodesta. Ruokakaupoissa hinnat nousivat 3 prosenttia ja ravintoloissa 1,7 prosenttia

Erikoissuunnittelija Marke Jääskeläinen THL:stä arvioi, että hintojen nousu johtunee osaltaan viime vuoden alussa voimaantulleista veronkorotuksista.

– Tästä huolimatta alkoholin kulutus ei vuonna 2018 vähentynyt, kuten on tapahtunut aiemmin veronkorotusten yhteydessä, hän huomauttaa.

Alkoholijuomien reaalihinnat ovat THL:n mukaan nousseet yhteensä 12,1 prosenttia vuosina 2009–2018.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt