Vladimir Tsemakh oikeusistunnossa Kiovassa. LEHTIKUVA / AFP Sergei Supinsky

Raju matka linjojen taakse – Ukrainan erikoisjoukot iskivät

MH17-matkustajakoneen pudotukseen osallistunut vangittiin uskaliaalla erikoisoperaatiolla.

Ukraina ja Venäjä suorittivat viime viikonloppuna merkittävän vanginvaihdon, jossa yhteensä 70 korkean profiilin vankia palautettiin kotimaihinsa. Hollantilainen MH17-matkustajakoneen alasampumista tutkiva ryhmä ilmaisi pettymyksensä, kun mukana ilmoitettiin olleen myös Volodymyr Tsemakh.

Tsemakh johti Venäjän tukemien separatistien ilmatorjuntayksikköä Donetskin alueella matkustajakoneen pudottamishetkellä heinäkuussa 2014. Häntä pidetään avainhenkilönä asian selvittämisessä. Hollannin ulkoministeri Stef Blokin mukaan tutkijat ehtivät kuulustella komentajaa ennen tämän lentoa Moskovaan.

Radio Free Europe kertoo haastatelleensa uskaliaaseen vangitsemisoperaatioon osallistunutta Ukrainan erikoisjoukkojen sotilasta.

Sotilastiedustelun iskuryhmän tehtävänä oli läpäistä kapinallisten rintamalinja huomaamatta kesäkuun 27. päivän aamuna. Sotilaille oli kerrottu, että tehtävä tuli suoraan maan johdolta ja se voisi johtaa ”merkittävään läpimurtoon”.

Ryhmä pääsi huomaamatta vihollislinjojen taakse ja siirtyi 20 kilometriä Venäjän rajasta sijaitsevaan Snizhnen kaupunkiin. Sotilaat rynnistivät rakennukseen, löysivät kohteensa ja lähtivät takaisin länteen.

Ukrainan joukkojen hallitsema alue oli jo näköpiirissä, kun kaksi sotilasta osui yllättäen maamiinoihin. Vakavasti loukkaantuneet kannettiin vaivoin yli rajalinjan. Toinen heistä menetti jalkansa ja toinen menehtyi vammoihinsa sairaalassa.

Nimettömänä pysyvä sotilas kertoo, että operaatiota oli suunniteltu huolellisesti etukäteen. Itse iskuryhmä sai tiedon vasta vuorokauden etukäteen. Käskyn mukaan kohde oli tuotava kapinallisalueelta ehdottomasti elossa.

– Jos jokin menee pieleen, on parempi tietää vähemmän, sotilas muistelee esimiestensä kertoneen.