“Maahanmuuttopolitiikka epäonnistui – kuka enää haluaisi yksin tulevia miehiä?”

Korkeiden EU-virkamiesten mukaan unionin pakolaispolitiikka on epäonnistunut.

”EU:n suunnitelma jakaa 160 000 pakolaista jäsenvaltioiden kesken ei toimi”, unionin korkein maahanmuutosta vastaava virkailija Dimitris Avramopoulos totesi torstaina Politicon mukaan.

Avramopoulos puhui europarlamentaarikkojen ja EU-virkailijoiden kesken järjestetyssä kokouksessa. Hänen mukaansa EU:n suunnitelmat pakolaisten sijoittelusta epäonnistuvat, jos ”jäsenmaat toimivat kotimaisen (poliittisen) agendan painostuksesta”.

”Myönnän, ettei uudelleensijoitteluohjelma ole tuottanut odotettuja tuloksia. Se voi tuottaa niitä vain, kun se alkaa toimia”, hän jatkoi.

Numerot puoltavat Avramopoulosin puheita. Tähän mennessä uudelleensijoitteluohjelman puitteissa on siirretty vasta 272 turvapaikanhakijaa.

Asiasta perillä olevien lähteiden mukaan yksi ongelmista on asennemuutos.

”Se mitä tapahtui Kölnissä, saattoi olla viimeinen naula (EU:n nykyisen maahanmuuttopolitiikan) arkkuun”, eräs diplomaatti toteaa Politicolle.

”Jos jotkut maat olivat jo ennestään vastahakoisia ottamaan vastaan yksin tulevia miehiä, voi vain kuvitella, mitä nyt tapahtuu”, hän jatkaa.

Saksan Kölnissä koettiin uudenvuoden aattona valtava rikosaalto, jossa useiden kymmenien ilmeisesti arabitaustaisten miesten joukot ahdistelivat kymmeniä naisia ja tekivät ryöstöjä ja varkauksia.

Verkkouutiset on kertonut Saksaa kuohuttaneista tapahtumista muun muassa tässä ja niihin liittyvistä peittelyepäilyistä tässä.

Dimitris Avramopouloksen mukaan EU:n turvapaikkajärjestelmä on ”mietittävä uusiksi”. Hän kertoo tavoitteena olevan, että konkreettisia tuloksia nähtäisiin jo Eurooppa-neuvoston helmikuun kokoukseen mennessä.

Avramapouloksen mukaan Euroopan komissio pyrkii esittelemään maaliskuussa uuden version turvapaikkajärjestelmän perusteet muodostavista Dublinin säännöistä. Uudistuksen seurauksena EU-alueelle tulijan ensimmäisen vastaanottajamaan olisi pakko rekisteröidä tulijat. Tämä asettaisi toteutuessaan valtavat paineet etenkin suurimpien siirtolaisvirtojen kohteena olleille Etelä-Euroopan maille kuten Italialle ja Kreikalle.

Komissio työstää myös pysyvää uudelleensijoitusjärjestelmää EU-alueen ulkopuolella oleville pakolaisille sekä uudistuksia laillista maahanmuuttoa koskeviin sääntöihin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt