Opettaja valmisteli luokkaan turvavälejä Pohjois-Lontoossa. LEHTIKUVA / AFP Isabel Infantes

Lontoossa vasta-aineita 17 prosentilla

Koronaviruksen arvioidaan levinneen pääkaupungissa jo ennen rajoitustoimien aloittamista.

Britannian terveysministeri Matt Hancockin mukaan 17 prosenttia Lontoossa asuvista on sairastanut koronaviruksen. Uusien vasta-ainetestien perusteella luku on koko maassa viiden prosentin tuntumassa.

Osuus on suurempi kuin Ruotsissa, jonka epidemiakeskuksessa Tukholmassa vasta-aineita löytyi huhtikuun lopussa vain 7,3 prosentilta.

Hallitus kertoo tilanneensa jatkoselvityksiä varten kymmenen miljoonaa uutta vasta-ainetestiä, joista ensimmäiset käytettäisiin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten, potilaiden ja hoitokotien asukkaiden testaamiseen.

On edelleen epäselvää, kuinka vahvan immuniteetin henkilö saa sairastettuaan Covid-19:n. Tutkijoiden mukaan suojan pitäisi kestää ainakin vuoden tai kaksi. Kehon kehittämä immuunivaste voi olla heikompi oireettoman tai lievän taudinkuvan kohdalla.

BBC:n mukaan Britannian hallitus selvittää parhaillaan ”koronatodistusten” myöntämistä henkilöille, joiden vasta-ainetesti on positiivinen.

– Voimme tutkia testien perusteella sitä, vähentävätkö vasta-aineet koronavirukseen sairastumisen ja sen levittämisen riskiä, Hancock sanoi tiedotustilaisuudessa.

Englannin alueen kansanterveyslaitoksen (Public Health England) vasta-ainetestit pohjautuvat tuhannen henkilön otantaan, joka toteutettiin huhtikuun puolivälin ja toukokuun alun välisenä ajanjaksona. Koko väestön osalta vasta-aineita löytyi ensiarviossa 4,5–13 prosentilta. Jatkoanalyysissa Lontoon osuus tarkennettiin 17 prosenttiin ja esimerkiksi Koillis-Englannin luku 4,3 prosenttiin.

SARS-CoV-2-virusinfektiota seuraavien vasta-aineiden muodostumisessa voi kestää kahdesta neljään viikkoa, joten tuloksissa on huomioitava suhteellisen pitkä viive.

– Virus iski aiemmin Lontooseen. Tietojen perusteella muuta maata suurempi osuus väestöstä sai Lontoossa tartunnan jo ennen rajoitustoimien aloittamista, PHE:n immunisaatiojohtaja Mary Ramsay sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt