Pukumies ja salkku päiväkävelyllä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Lobbausrekisteri saa kannatusta

Eturivin viestintätoimistot ovat tulleet mukaan vaatimaan lobbausrekisteriä Suomeen.

Useat vaikuttamisviestintää tekevät konsulttitoimistot, ammattiliitot ja edunvalvontajärjestöt ovat Open Knowledge Finlandin mukaan ilmaisseet tukensa Lobbaus läpinäkyväksi -kansalaisaloitteelle. Kansalaisjärjestöt Open Knowledge Finland, Avoin ministeriö ja Transparency Finland käynnistivät aloitteen lokakuussa.

– Kattavaa lobbausrekisteriä kannatetaan laajasti vaikuttamistyön tekijöiden keskuudessa. Nyt on aika tarttua toimeen ja tehdä lobbaus läpinäkyväksi. Kansanedustajia koskeva lobbausrekisteri on tähän ensimmäinen askel, kertoo toiminnanjohtaja Teemu Ropponen Open Knowledge Finlandista.

Tukensa kansalaisaloitteen tavoitteille ovat ilmaisseet muun muassa viestintätoimistot Ellun Kanat, Eurofacts, Hill & Knowlton Strategies, Kreab, Miltton Networks, Pohjoisranta Burson-Marsteller, Rud-Petersen Public Affairs, Tekir ja Vapa-media.

Eri ammattiliitoista, edunvalvontajärjestöistä ja kansalaisjärjestöistä Ehkäisevä päihdetyö EHYT, Finanssiala, Markkinoinnin, teknologian ja luovuuden liitto MTL, SAK, STTK ja SYL kannattavat avoimia lobbauskäytäntöjä ja näkevät Lobbaus läpinäkyväksi -kansalaisaloitteen tärkeänä avauksena. Jo aiemmin kansalaisaloitteelle tukensa ovat ilmaisseet kansalaisjärjestöt kuten Finnwatch ja kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa.

– Keskustelu vaikuttamistyön avoimuudesta on vilkastunut ja tarve avoimuudelle on ilmeinen. Lainsäädäntö- ja vaikuttamistyön avoimuudessa mitattuna Suomi ei ole mikään mallioppilas, vaan tekemistä on ja paljon, muistuttaa puheenjohtaja Joonas Pekkanen Avoimesta ministeriöstä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt