LM: Myös yhteiskuntasopimus kiristäisi reippaasti verotusta

Yhteiskuntasopimus on kiristämässä palkansaajien verotusta tuntuvasti, kertoo Lännen Media.

Lännen Median mukaan hallituksen ns. pakkolakien vaihtoehdoksi neuvotteluissa oleva työmarkkinakeskusjärjestöjen yhteiskuntasopimus rokottaisi tuntuvasti palkansaajia.

Jos kaavaillut muutokset niin sanottuihin sivukuluihin toteutuvat, esimerkiksi 3 000 euroa kuukaudessa ansaitsevan nettoansioista lähtee vuositasolla pois 355 euroa. Lisäksi tulisivat vielä muut leikkaukset.

Neuvotteluissa oleva malli siirtäisi työttömyysvakuutusmaksua aiempaa enemmän palkansaajan maksettavaksi. Vaihtoehtona on myös se, että työeläkemaksusta aiempaa suurempi siivu tulisi palkansaajan maksettavaksi. Eläketurvakeskus ennustaa, että ensi vuonna palkansaajan ja työnantajan tyel-maksut nousisivat 0,25 prosenttiyksikköä.

Tämän päälle palkansaajien maksuun mahdollisesti tulee ylimääräiset 0,5 prosenttiyksikköä.

Veronmaksajien Keskusliiton Lännen Medialle tekemät laskelmat kertovat yhteiskuntasopimusneuvotteluissa nyt esillä olevien prosenttien vaikutukset.

Näiden kahden korotuksen jälkeen 2 000 euroa kuussa ansaitsevan nettoansioihin tulisi vuositasolla miinusta 264 euroa. Jos kuukausipalkka on 4 500 euroa, nettoansioissa menetys olisi vuodessa jo 497 euroa. 6 000 euroa kuussa ansaitsevan nettoansioihin tulisi vuositasolla 662 euroa miinusta.

Kokonaisveroasteen kiristyminen saattaa nousta lähelle prosenttiyksikköä.

Asiasta kertoi muun muassa Turun Sanomat.

Kommentit