X
SULJE MAINOS
Libanon on viimeisen 18 kuukauden aikana kärsinyt äärimmäisestä polttoainepulasta. LEHTIKUVA / AFP Joseph Eid

Libanon pimeni useaksi päiväksi – sähköverkko lakkasi toimimasta täysin

Maan kaksi suurinta voimalaitosta, Deir Ammar ja Zahrani, ovat joutuneet sulkemaan polttoainepulan vuoksi.

Libanon on jäänyt ilman sähköä vakavan polttoainepulan vuoksi, uutisoi BBC. Sähköverkon ei uskota käynnistyvän uudelleen vielä useaan päivään. Maassa on syntynyt mielenosoituksia osavaltion sähköyhtiön toimistojen ulkopuolella ainakin Pohjois-Halban kaupungissa.

Maa kärsii parhaillan vakavasta talouskriisistä, ja hallituksen virkamiehen mukaan maan kaksi suurinta voimalaitosta, Deir Ammar ja Zahrani, ovat joutuneet sulkemaan polttoaineen puutteen vuoksi. Myös Libanonin valtion sähköyhtiö vahvisti lausunnossaan kahden voimalaitoksen sulkemisen. Kyseiset laitokset tuottavat noin 40 prosenttia maan sähköstä.

Maan polttoainepula on jatkunut jo pitkään – ennen tätä viimeisintä sulkua, ihmiset ovat saaneet vain kaksi tuntia sähköä päivässä. Monet libanonilaiset ovatkin riippuvaisia ​​yksityisistä dieselkäyttöisistä generaattoreista. Niidenkin käyttö on kuitenkin tullut yhä kalliimmaksi polttoaineen puutteen keskellä, eivätkä ne voi täysin korvata valtakunnallisen sähköverkon puuttumista.

Viimeiset 18 kuukautta kestänyt talouskriisi on jättänyt puolet Libanonin väestöstä köyhyyteen, lamaannuttanut maan valuutan sekä herättänyt suuria mielenosoituksia poliitikkoja vastaan. Samaan aikaan ulkomaisen valuutan puute on vaikeuttanut maksamista ulkomaisille energiantoimittajille.

Libanon kamppailee yhä myös elokuussa 2020 tapahtuneen Beirutin räjähdyksen jälkimainingeissa, joissa kuoli 219 ihmistä ja loukkaantui 7 000 ihmistä. Maan hallitus erosi viime vuoden räjähdyksen seurauksena, ja syyskuussa 2021, yli vuosi edellisen hallinnon eron jälkeen, uudeksi pääministeriksi nousi Najib Mikati.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt