Maalämpöpumppu omakotitalossa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Lämpöpumppuihin investoitiin jo lähes puoli miljardia vuodessa

Lämpöpumppujen myyntimäärä kasvoi kolme prosenttia viime vuonna.

Suomen Lämpöpumppuyhdistys Sulpu ry:n tilastojen mukaan lämpöpumppuja myytiin viime vuonna 62 000 kappaletta, mikä oli reilut kolme prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Yhdistyksen laskelmien mukaan lämpöpumppuihin investoitiin jo lähes puoli miljardia vuodessa.

Ilmalämpöpumppuja myytiin 47 000, maalämpöpumppuja 8 000, ilma-vesilämpöpumppuja 4 000 ja poistoilmalämpöpumppuja 3 000 kappaletta. Maalämpöä lukuunottamatta kappalemäärät kasvoivat edellisestä vuodesta.

Maalämmön kappalemäärät laskivat viitisen prosenttia, mutta toimitettujen järjestelmien koot kasvoivat huomattavasti, minkä ansiosta sektorin euromääräinen myynti kasvoi.

Pientalojen uudisrakentajista yli 70 prosenttia päätyy Sulpun mukaan lämpöpumppuratkaisuun, useimmiten maalämpöön tai poistoilmalämpöpumppuun. Noin 5 000 öljykattilaa vaihdetaan vuosittain maalämpöön, mitä Sulpu pitää harmittavan pienenä määränä.

Ilma-vesilämpöpumput menevät useimmiten öljy- ja sähkökattilajärjestelmien rinnalle tai tilalle. Ilmalämpöpumppuja pääsääntöisesti asennetaan säästämään sähköä suorasähkölämmitteisissä taloissa.

Sulpun mielestä ilahduttavaa on myös se, että isoille ilma-ilma että ilma-vesilämpöpumpuille on auennut markkinasauma teollisuushalleista ja palvelurakennuksista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt