Lääkärin lupa ei kelpaa viraston toisella alueella, uusi maksaa 3 000 euroa

Lääkäriä ihmetyttää toimiluvasta peritty 3 000 euron omakustannehinta.

”Valmistuessani lääkäriksi 34 vuotta sitten en aavistanut, millaisessa maassa eläisin vuonna 2015”, hämeenlinnalainen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Heikki Valkama kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan.

Hän toteaa saaneensa lääkintöhallitukselta oikeuden harjoittaa ammattiaan koko Suomessa.

”Viime vuosikymmenellä aluehallintovirasto ilmoitti, että lääkäriyrittäjien pitää hakea toimilupa, josta maksettiin pienehkö lupamaksu ja sen jälkeen vuotuista 250 euron ylläpitomaksua”, Valkama kertaa.

Viime vuoden kesällä tehty muutto johti kuitenkin siihen, että Valkama ”törmäsi byrokratia-Suomeen”. Aluehallintoviraston myöntämä lääkärilupa ei kelvannutkaan toisen aluehallintoviraston alueella.

”Piti hakea kokonaan uusi toimilupa Valviralta toimittamalla hakemus liitteineen (yli 30 sivua) sen mukana. Lupa myönnettiin jo vuorokausi sen jälkeen, kun kaikki liitteet olivat saapuneet Rovaniemelle”, hän kertoo.

Toimiluvan myöntämistä seurasi 3 000 euron lasku. Valkaman mukaan Valviran verkkosivuilla mainitaan, että lupamaksuhinnoittelu noudattaa omakustannusperiaatetta.

”Melko suuret ovat palkat valtion ylitarkastajilla”, Valkama päivittelee.

”Eli yli kolmenkymmenen vuoden jälkeen pitää vielä todistella ja maksaa valtiolle, että saa jatkaa työntekoa ja tarjota tässä tapauksessa lisää sote-palveluita pienillä paikkakunnilla”, hän jatkaa.

Heikki Valkama pohtiikin, olisiko hänen sittenkin pitänyt perustaa viinatehdas. Alkoholin valmistusluvan saa 1 500 eurolla.

Kommentit