Verkkouutiset

Rokotusten ja sairastamisen yhteisvaikutuksen tulos on superimmuniteetti. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Lääkäreiltä täystyrmäys HS:ssa ”superimmuniteetin” hankkimiseen

Rokotetun henkilön sairastama koronavirusinfektio saa aikaan entistä paremman ja laajemman suojan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime aikoina on noussut puheeksi ajatus ”superimmuniteetista”, jonka rokotetut saavat sairastamalla lisäksi koronavirusinfektion. Superimmuniteetti on erityisen laaja ja tehokas suoja koronavirusta vastaan. Taudin sairastaminen vastaa yhden rokotuksen antamaa suojaa.

Superimmuniteetti muodostuu tilanteessa, missä kahdesti tai kolmesti rokotettu sairastaa koronavirusinfektion. Rokotus antaa tehokkaan suojan, mutta se vaikuttaa kapea-alaisesti viruksen piikkiproteiiniin. Sairastaminen saa aikaan laajan puolustusvasteen, joka kohdistuu piikkiproteiinin lisäksi myös viruksen muihin osiin, kertoi Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet Helsingin Sanomille 31.12.2021.

Rokotusten jälkeisen koronavirusinfektion sairastaneella on parempi suoja erilaisia viruskantoja vastaan. Puheisiin on noussut myös tapa, jossa virukselle altistuttaisiin tahallaan ja tätä kautta hankittaisi superimmuniteetti.

Helsingin Sanomat kysyi asiasta mielipidettä lääketieteen asiantuntijoilta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) infektiosairauksien linjajohtaja Asko Järvinen tyrmää ajatuksen.

– Korona on vakava tauti, joka vaikeassa muodossaan uhkaa jopa henkeä. Vaikka perusterveen ja rokotetun riski sairastua vakavasti on pieni, en lääkärinä voi mitenkään suositella itsensä sairastuttamista, Järvinen sanoo.

– En voi suositella tartunnan hankkimista. En myöskään ole kuullut, että kukaan tutkija tai viranomainen missään päin maailmaa olisi kehottanut tartuttamaan itsensä. Linja näyttää täysin yhtenäiseltä, sanoo Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori Anu Kantele.

– Sairaaloihin tulee toistuvasti ihmisiä, jotka ovat kuuluneet tietämättään riskiryhmään. Ei siis kannata tuudittautua ajatukseen, ettei vakava tautimuoto voi koskea itseä, Kantele kertoo.

Myös riski siitä, että tartuttaisi viruksen vahingossa jollekin toiselle, jolle se voi olla vaarallisempi, on suuri.

Sairaalat ovat tällä hetkellä hyvin kuormittuneita suurien tartuntamäärien vuoksi. Mikäli lisääntyisi ajatus, että rokotetut voisivat hankkia superimmuniteetin altistamalla itsensä tahallaan virukselle, sairaaloiden kantokyky saattaisi tulisi vastaan.

– Sairaalat ovat jo nyt kovilla. Jokainen ylimääräinen potilas kuormittaa terveydenhoitoa ja vie paikan tarvitsevalta, Kantele toteaa.

Myös toinen merkittävä syy, miksi superimmuniteetin hankkimiseen ei kannusteta, on riski long-covid -oireista, joista on toistaiseksi vasta hyvin vähän tietoa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)