X
SULJE MAINOS
Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kuntaliiton toimitusjohtaja: Maakuntahallintoa ei tarvita

Minna Karhusen mukaan sotea olisi uudistettava kuntapohjaisesti ja keskittymällä itse palveluihin.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhusen mielestä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa pitäisi vaalien jälkeen edetä kuntapohjaisesti.

− Lähdemme siitä, että kunnat lähtisivät nyt tekemään kuntapohjaisia ratkaisuja esimerkiksi isäntäkuntamallin tai kuntayhtymämallin mukaisesti. Myös kuntaliitokseen voidaan päätyä, jos se on alueellisesti perusteltua. Uuden hallituksen ei kannata käyttää aikaa maakuntahallinnon valmisteluun, Minna Karhunen kommentoi Verkkouutisille.

Kuusi suurinta kaupunkia ovat niin ikään ilmaisseet olevansa kuntapohjaisen valmistelun kannalla. Helsingin, Espoon, Tampereen, Turun, Vantaan ja Oulun johtajien mielestä jatkossa on keskityttävä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen ilman laajamittaista ja muita toimialoja koskevaa hallinnon uudelleen järjestämistä.

Kuntaliiton Karhunen on samoilla linjoilla.

− Sote-uudistus kaatui, kun siihen yritettiin tuoda kaikki mahdollinen ja luoda uusi hallinnollinen taso, jota ei tarvita. Seuraavan hallituksen pitää palata alkuperäisiin ongelmiin. Alkuperäinen ongelma ei ollut vääränlainen hallinto vaan rahoituksen, hoitoonpääsyn ja omistajaohjauksen ongelmat, Karhunen sanoo.

− Uskon, että uusi hallitus unohtaa monialaiset maakunnat ja keskittyy itse sote-palveluihin, hän lisää.

Valinnanvapauteen Karhunen ottaisi suppeamman tulokulman.

− Yksityisen sektorin palvelutarjontaa on tuotava rinnalle, mutta järjestämisvastuun siirtäminen olisi ollut liian radikaali toimi. Vastuun pitää olla viime kädessä julkisella sektorilla, koska palveluja tuotetaan veronmaksajien rahoilla. Ostopalveluita voidaan lisätä esimerkiksi kansallisella palvelusetelimallilla, Karhunen sanoo.

”Nykyistä järjestelmää voidaan korjata”

Minna Karhunen toivoo, etteivät ”puolueet hirttäytyisi liiaksi yksittäisiin sote-malleihin ennen vaaleja”. Hänen mielestään on helppo tehdä johtopäätös, että sotesta tehtiin tällä vaalikaudella liiaksi politiikkaa.

Aikatauluongelmia voidaan Karhusen mielestä välttää tekemällä uudistusta pienin askelin.

− Nyt pitäisi oppia, että nykyistä järjestelmää voidaan korjata. Jos halutaan tehdä isoja uudistuksia, niiden pitää kantaa yli hallituskausien, Karhunen sanoo.

Hän toivoo, että tuleva hallitus saisi sotea edistettyä jo tulevan vaalikauden alkupuolella.

− Toivon, ettei menisi neljää vuotta. Uskon, että tulevalla vaalikaudella voidaan päästä eteenpäin siinä, että ihminen pääsee nopeammin hoitoon ja että kustannustehokkuus paranisi. Hallituksen kannattaa nyt antaa kuntien tehdä valmisteluaan hetken aikaa ja kuunnella asiantuntijoita. Se jälkeen voidaan päästä ratkaisuihin ja tehdä täsmälainsäädäntöä, Karhunen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt