Verkkouutiset

Lausunnot tiedustelulaista: Siviilitiedustelun uhkaluettelo edellyttää täsmentämistä

Tiedustelulain lausunnoissa ollaan laajasti sitä mieltä, että laki tarvitaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeriö julkaisi torstaina siviilitiedustelua koskevan lainsäädännön lausuntokierroksen yhteenvedon. Suurin osa 65 lausunnon antaneesta tahosta on sitä meiltä, että ehdotus laiksi on tarpeellinen ja kannatettava.

Useissa lausunnoissa toivottiin pykälien perusteluiden täsmentämistä. Perusteluissa olisi tärkeää korostaa, että ehdotettavat uudet tiedustelutoimivaltuudet kohdistuisivat laissa tarkast ja tyhjentävästi määritettyihin uhkiin.

Erityisesti lausunnoissa kiinnitettiin huomiota siviilitiedustelun kohteisiin, jotka määriteltäisiin poliisilaissa. Sama kymmenkohtainen uhkaluettelo sisältyisi myös lakiin tietoliikennetiedustelusta siviilitiedustelussa.

Lausuntojen mukaan pykälää pidetään erittäin tärkeänä, koska se määrittäisi tyhjentävästi, mistä kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavasta toiminnasta tiedustelumenetelmillä saataisiin hankkia tietoa.

Muun muassa oikeusministeriö, Asianajajaliitto, Demla, Suomen journalistiliitto ja Amnesty Internationalin Suomen osasto katsoivat, että uhkien määrittelyyn ja tarkkarajaisuuteen pitää panostaa edelleen. Luetteloa pidettiin ”varsin väljänä ja monitulkintaisena”.

Myös tietoliikennetiedustelun tehokkuutta epäillään osassa lausuntoja. Kysymys siitä, miten ja missä laajuudessa tietoa luovutettaisiin esitutkintaviranomaisille jakaa edelleen mielipiteitä.

Sisäministeriön johtaman työryhmän työ painottui suojelupoliisin tehtäviin ja toimivaltuuksiin. Hankkeen valmistelua jatketaan tiiviissä yhteistyössä puolustusministeriön sotilastiedustelua ja oikeusministeriön perustuslain muuttamista koskevien lainsäädäntöhankkeiden kanssa. Oikeusministeriö valmistelee myös tiedustelutoiminnan valvontaa koskevaa hanketta.

Lainsäädäntöjen valmistelutyö jatkuu kolmessa ministeriössä ja tavoitteena on saada esitykset eduskunnan käsiteltäviksi tulevalla syysistuntokaudella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)