Sebastian Kurz on johtanut Itävallan hallitusta vuodesta 2017 lähtien. LEHTIKUVA / AFP Roland Schlager

Korruptioskandaali horjuttaa Itävallan liittokansleria

Sebastian Kurzin lähipiiriä syytetään lahjonnasta.

Itävallan viranomaisten korruptiotutkimukset horjuttavat maan hallitusta. Maan liittokansleri Sebastian Kurz on tutkintojen ulkopuolella, mutta ne ulottuvat hänen lähipiiriinsä, minkä vuoksi oppositio vaatii avainministerien eroa.

Asiasta kertoo itävaltalainen Profil, jota siteeraa Politico.

Itävallan viranomaiset aloittivat tutkinnan vuonna 2019, kun paljastui, että varaliittokansleri Heinz-Christian Strache lupasi tehdä venäläisille oligarkeille palveluksia rahaa vastaan. Lupaus tallentui videolle, koska tilanne oli lavastettu. Laitaoikeistolaiseen vapauspuolueeseen kuuluva Strache istui Kurzin johtamamassa hallituksessa, joka kaatui. Kansanpuoluetta edustava Kurz kuitenkin voitti vaalit ja kokosi uuden hallituksen, tällä kertaa vihreiden kanssa.

Strache lupaa videolla, että peliyhtiö Novomatic ”maksaa kaikille”. Lausunto tarkoittaa, että Novomatic jakaisi rahaa kaikille itävaltalaispuolueille rahaa vastineeksi palveluksista. Viranomaiset ovat nyt selvittäneet, että Novomaticin toimitusjohtaja on vuonna 2017 antanut rahanjakolupauksen myös nykyiselle valtiovarainministeri Gernot Blümelille. Tuolloin Blümel toimi Itävallan kansanpuolueen pääsihteerinä. Hän kuuluu Kurzin lähipiiriin.

Sekä Kurz että Blümel kiistävät rahalahjoituksen. Kurz on todennut, että tutkinta on aiheeton. Blümeliä kuitenkin epäillään lahjuksen vastaanottamisesta.

Itävallan viranomaiset ovat myös paljastaneet Kurzin ja hänen lähimpien tukijoidensa välisiä tekstiviestejä. Yksi viestiketju antaa aihetta epäillä, että entinen valtiovarainministeriön virkamies Thomas Schmid olisi saanut toimitusjohtajan paikan ÖBAG-yhtiössä ainoastaan Kurzin tuen ansiosta. ÖBAG on Itävallan valtion sijoitusyhtiö, joka vastaa 26 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.

Schmid nousi toimitusjohtajan tehtävään vuonna 2019 ministeriön osastopäällikön paikalta. Hänellä ei ole aiempaa johtajakokemusta yritysmaailmasta eikä kansainvälisistä tehtävistä. Schmid kuitenkin laati itse työnkuvauksen tehtävään, johon hän pyrki. Lisäksi hän sai nimittää ÖBAGin hallituksen, joka hänet valitsi tehtävään, Profil kirjoittaa.

Schmid varmisti tekstiviestillä Kurzilta, että hän todella saa tehtävän ja että tehtävään kuuluu todellista valtaa.

– Saat kaiken, mitä haluat (kriegst eh alles was du willst), Kurz vastasi.

Kurz liitti viestiinsä kolme hymiötä, jollaisia hän usein liittää viestiinsä. Hymiöissä oli silmää iskevä hahmo ja sydän. Schmid vastasi yhtä hyväntuulisesti, ryydittäen viestiään niin ikään hymiöillä:

– Olen niin onnellinen, rakastan kansleriani (Ich bin so glücklich, ich liebe meinen Kanzler).

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt