Verkkouutiset

”Petteri Orpo ja Viktor Orbán eivät enää istu vierekkäin”

EU-vaalitentissä käytiin lähes puolen tunnin miekkailu oikeistopopulismista ja korruptiosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kimmokkeen keskustelulle Helsingin Sanomien EU-vaalitentissä antoi Itävallan varaliittokanslerin, oikeistopopulistisen FPÖ-puolueen puheenjohtaja Heinz-Christian Strachen lauantainen eroilmoitus. Strachen ympärille syntyi korruptioskandaali.

Videomateriaali paljasti Strachen luvanneen julkisia rakennushankkeita FPÖ:lle tukeaan tarjonneelle ja venäläisenä perijättärenä esiintyneen naisen yrityksille kesällä 2017. Vaikka Strache painotti videomateriaalin perusteella olevansa haluton laittomuuksiin, hän oli valmis myöntämään esimerkiksi julkisia rakennushankkeita venäläisen tukijansa yrityksille.

Toisena huolenaiheena enemmistöllä puoluejohtajista oli oikeistopopulismin nousu, sen Euroopan unionia hajottava vaikutus ja useiden populistipuolueiden Venäjä-yhteydet.

Kaikki puoluejohtajat ilmaisivat yksimielisesti huolensa korruptiosta. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi, että Itävallan Vapauspuolueen eli FPÖ:n on selvitettävä tilanteensa.

– Korruptiota ja väärinkäytöksiä tapahtuu, mutta tämä tuskin kertoo kansallismielisistä puolueista yleisesti.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän mielestä on vakava asia, että puolueet yrittävät saada rahaa ulkovalloilta. Tällä ei kuitenkaan voi syyllistää perussuomalaisia Suomessa, hän huomautti.

Esiin nousi myös kansallismielisten tai oikeistopopulististen puolueiden Venäjä-mielisyys, josta perussuomalaiset ovat saaneet osansa.

– (Perussuomalaisten) Venäjä-mielisyydestä on räksytetty vuosia, vaikka muut ovat olleet antamassa Venäjälle viisumivapautta ennen vuonna 2014, Halla-aho sanoi.

Halla-aho sanoi, että sen puolesta ovat puhuneet muun muassa Paavo Lipponen (sd.), Alexander Stubb (kok.) ja Antti Rinne (sd.).

– Puolet perussuomalaisten EU-ehdokkaista kannattaa vaalikonevastausten mukaan (Venäjän vastaisten) sanktioiden purkamista, tuikkasi SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

– Kokoomus ei ole milloinkaan kannattanut viisumivapautta Venäjän kanssa, kuittasi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Orpo lisäsi, että joku toimija on voinut niin puhua, mutta virallinen puolueen kanta se ei ole.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen epäili, että ”ehkä oikeistopopulisteilla ja Venäjällä on yhteisiä intressejä horjuttaa Euroopan unionia”.

Orban ja kansallismielisten ryhmä

Sanailussa nousi esiin myös mahdollinen uusi kansallismielisten puolueiden poliittinen ryhmä Euroopan parlamentissa. Sitä on puuhaamassa eritoten Italian oikeistopopulistisen Lega-puolueen johtaja ja maan varapääministeri Matteo Salvini.

Viime lauantaina Milanossa järjestettiin oikeistopopulistien kokous, jossa yli kymmenen puoluetta. Suomesta mukana oli perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari. Paikalla olivat myös Salvinin pitkäaikainen liittolainen, Ranskan kansallisen liittouman Marine Le Pen ja Hollannin Vapauspuolueen Geert Wilders.

Mukaan uuteen EU-parlamenttiryhmään olisivat todennäköisesti menossa Itävallan FPÖ, Viron EKRE, Ranskan Kansallinen liittouma, Saksan AfD, Tanskan Kansanpuolue ja Slovakian Me olemme perhe -puolue eli Sme Rodina ja perussuomalaiset. Myös Puolan Laki ja Oikeus -puoluetta on houkuteltu mukaan.

Euroopan kansallismielisten tai oikeistopopulistipuolueiden puuhaaman uuden europarlamenttiryhmän suhtautuminen ja kytkökset Venäjään ovat herättäneet runsaasti keskustelua, vaikka ne jakavatkin puolueita. Uuden ryhmän Venäjää myötäilevään ja pakotepolitiikkaa vastustavaan leiriin kuuluvat Lega, Kansallinen liittouma, AfD, FPÖ ja Me olemme perhe.

Keskustaoikeistolaisesta EPP-ryhmästä hyllytetty ja todennäköisesti siitä erotettava Unkarin Fidesz saattaa sekin päätyä tekemään yhteistyötä ryhmän kanssa – ainakin siinä tapauksessa, jos puolue erotetaan lopullisesti EPP:stä.

Jussi Halla-aho totesi, että perussuomalaiset ja Unkarin pääministeri Viktor Orbánin Fidesz jakavat monia asioita.

Halla-aho epäili, että kielteinen suhtautuminen Orbániin EPP:ssä johtuu tämän kannasta haittamaahanmuuttoon. Halla-aho huomautti, että samanlaisia ongelmia – eli muun muassa korruptiota – on Romanian sosialidemokraattien kanssa, jotka rypevät korruptioskandaalissa.

Petteri Orpo kysyi, eikö Halla-aho näe ongelmana sitä, että ”puolueryhmänne haluaa heikentää EU:ta ja samalla Suomen asemaa”.

– Haluamme purkaa integraatiota pitämällä päätöksenteon mahdollisimman lähellä kansaa, Jussi Halla-aho vastasi.

Halla-aho syytti, että kokoomuksen aktiivisuus Fideszin savustamisessa ulos EPP:stä oli vain vaalitemppu.

Petteri Orpo piti väitettä käsittämättömänä.

– Kokoomus aloitti prosessin ja oli aktiivisin puolue EPP:ssä Fideszin erottamiseksi. Orpo ja Orbán eivät enää istu vierekkäin EU-kokouksissa, Orpo sanoi saaden yleisöltä aplodit.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)