X
SULJE MAINOS
Ravintolat olivat keväällä suljettuna. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Koronasta karu paljastus: Vakuutus ei maksakaan

Maan hallitus oli täysin tietoinen keskeytysvakuutusten ongelmista, toteaa yrittäjä.

Yksi koronakriisin oppi on ollut se, että vakuutus ei näytä korvaavan vahinkoja, kirjoittaa Caffe-kahvipaahtimon omistaja ja yrittäjä Petri Nieminen Kauppalehden kolumnissaan.

– Yrittäjät olivat jo kymmeniä vuosia maksaneet vakuutusyhtiöille erilaisia keskeytysvakuutuksia, epidemiavakuutuksia tai liiketoiminnan keskeytysturvaa. Näin oli tehty siltä varalta, että jokin täysin odottamaton epidemia tai kulkutauti pakottaisi keskeyttämään yrityksen liiketoiminnan.

Sitten iski koronapandemia. 17. maaliskuuta tuli voimaan valmiuslaki ja siihen nojaavat sulkutoimet kestivät kolme kuukautta. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus kehotti ihmisiä pysymään poissa kauppakeskuksista, kahviloista ja ravintoloista. Yleisötapahtumat kiellettiin ja ravintoloiden sekä koulujen ovet suljettiin. Ihmisten liikkumista ja kokoontumista rajoitettiin. Uusimaa eristettiin. Monen elinkeino ja liiketoiminta tyrehtyi täysin.

– Vaikka syy sulkemisiin ja keskeytyksiin oli nopeasti leviävä covid-19 koronaepidemia, tarttuva ja leviävä virustauti, monet keskeytys- ja epidemiavakuutukset eivät kuitenkaan korvanneet yrityksille tai tapahtumajärjestäjille tulonmenetyksiä. Vakuutusyhtiöiden mielestä vakuutuksia ei ollut tarkoitettu näin laajaan ja yleiseen pandemiaan, Nieminen kirjoittaa.

Hänen mukaansa osasyyllinen epäselvään korvaustilanteeseen on poliittinen päättäjä.

– Suomen hallitus ei kyennyt kieltämään ravintoloiden ja kahviloiden aukioloa valmiuslailla. Ruoan ja juoman myynti take away -tyyliin sallittiin, eikä liiketoiminta juridisesti siten täysin keskeytynyt. Näin hallitus pelasti vakuutusyhtiöt. Vakuutusyhtiöt tulkitsevat nyt, ettei liiketoimintaa täysin keskeytetty lailla. Ja jos olisi keskeytettykin, sen olisi pitänyt tapahtua tartuntatautilailla – eikä valmiuslailla, Nieminen toteaa.

Hän kertoo, että maaliskuun 25. päivä, kun sulkutoimia suunniteltiin valtioneuvostossa lisää, hänen yrityksensä toimitusjohtaja otti yhteyttä maan keskeisimpiin poliitikkoihin.

– Kävi selväksi, että maan hallitus oli täysin tietoinen keskeytysvakuutusten ongelmista. Silti se teki ratkaisunsa ja pelasti vakuutusyhtiöt keskeytysmaksuilta. Näin hallitus kippasi sulkutoimien kustannuksia surutta yrittäjien päälle, Nieminen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt