Komentosillat kumisevat kohta tyhjyyttään – kapteenin kourassa joystick

Teknologian tutkimuskeskus VTT kertoo kehittäneensä uutta teknologiaa laivojen navigointijärjestelmiin ja autopilottiin.

VTT kehittää tulevaisuuden etäohjattavien, autonomisten alusten turvallista ohjaamista. Uutta teknologiaa on kehitetty navigointijärjestelmiin ja autopilottiin, jotka ohjaavat automaattisesti alusta.

Tulevaisuuden laivoja ohjaa VTT:n mukaan pitkälti tekoäly. Näitä miehittämättömiä autonomisia aluksia on kuitenkin ammattilaisten kyettävä tarkkailemaan ja ohjaamaan hallitusti maista käsin. Tämä asettaa VTT:n mukaan uusia haasteita autonomisen laivan navigointijärjestelmille, joiden on kyettävä ohjaamaan laivaa eri tilanteissa.

– VTT on tehnyt pitkään autonomisten laivojen luotettavuuden ja turvallisuuden kehitystyötä. Nyt erityisosaamisesta on syntynyt autonomisen aluksen navigointijärjestelmiä, VTT:n erikoistutkija Jussi Martio tiedotteessa.

Autopilotilla ohjataan liikkuvaa alusta myös erilaisissa väistämistilanteissa meriteiden sääntöjen mukaisesti. VTT:n kehittämässä Apilot-autopilotissa on kolme tilaa, jotka ovat väyläajo, väistäminen ja hidas joystick-ohjaus esimerkiksi rantautumista varten.

Väyläajossa Apilot ohjaa laivaa ennalta suunniteltua reittiä pitkin. Jos alus havaitsee toisen väistettävän laivan, autopilotti vaihtaa väistämistilaan ja väistää muuttamalla aluksen suuntakulmaa. Tämän jälkeen autopilotti palautuu väyläajoon.

Joystick-tilassa kontrolli- ja muita laitteita säädetään sopiviksi hitaita nopeuksia vaativiin olosuhteisiin. Apilot asettaa aluksen haluttuun liiketilaan, esimerkiksi kulkemaan sivuttain laituriin.

Kaikissa tiloissa autopilotti huolehtii, että alus pysyy annetun etäisyyden päässä suunnitellusta reitistä. Jos kyseiset varorajat ylitetään, autopilotti antaa varoituksen ja laiva pitää ottaa etäohjaukseen.

Kommentit