Kokoomus kertoo sydämen olevan oikealla. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kokoomus: Kaikki haluavat hyvää, mutta kukaan ei pohdi, mistä rahat

Sydän on oikealla, julistaa viime vaalien suurin kuntapuolue.

Kokoomus ihmettelee, miksi se ainoana puolueena puolustaa toimivaa talouselämää. Se muistuttaa, että kuntien rahoitus riippuu siitä, onko alueella yrityselämää.

– Valitettavan moni puolue ei juuri anna painoa sille, että ilman toimivaa taloutta kunnat kuihtuvat. Niistä katoaa elämä, työpaikat ja palvelut, kokoomus toteaa kuntavaaliohjelmassaan, joka julkaistiin lauantaina.

Kaikki puolueet haluavat kokoomuksen mukaan hyvää, koska hyvinvoinnin korvaaminen pahoinvoinnilla ei ole mielekästä; lasten on hyvä käydä koulua, muistisairas tarvitsee apua, lääkärijonosta pitää päästä hoitoon. Eroja puolueiden välillä löytyy siinä, miten kaikki hyvä rahoitetaan, puolue toteaa.

– Ratkaisun avain ei ole se, että uskaltaa työntää kätensä syvälle yhteiseen kirstuun. Enemmänkin se, että tekee töitä sen eteen, että kirstussa kiiltää muukin kuin messinkinen pohja.

Hyvinvointi syntyy kokoomuksen mielestä siitä, että talouselämä tuottaa vaurautta, minkä ansiosta voidaan järjestää palveluja sekä pitää huolta turvallisuudesta, ympäristöstä ja harrastuspaikoista.

– Kokoomuslaisuus on humaaneinta mahdollista politiikkaa. Se ei ainoastaan puhu kauniita ja pyri hyvään, se ryhtyy toimeen ja tekee hyvää. Siksi sydän on oikealla, puolue toteaa.

Kokoomus muistuttaa, että kunnan ei tarvitse vain seurata sivusta yritysten menestymistä, vaan se voi aktiivisesti parantaa näiden asemaa. Puolue vaatiikin, että kunnat alkavat arvioida, miten niiden tekemät päätökset vaikuttavat yrittäjiin.

– Jos yritys pystyy osoittamaan, että se voi tuottaa kunnan järjestämän palvelun laadukkaammin tai edullisemmin, palvelun tuotanto on avattava kilpailulle.

Puolue vaatii myös, että pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät mukaan kuntien kilpailutuksiin. Se helpottuu, jos kilpailutukset jaetaan riittävän pieniin osiin.

– Kuntayhtiöiden toiminta pitää rajata strategisia toimintoja lukuun ottamatta alueille, joilla ei ole toimivaa markkinaa.

Kokoomus vaatii myös tehokkaita työllistymispalveluja.

– Työttömiä ei pidä pyöritellä luukulta toiselle, vaan kunnan on tehtävä aidosti vaikuttavia toimia. Se onnistuu vain, kun yrityksiin ja oppilaitoksiin on tiiviit yhteydet ja yritykset otetaan mukaan ratkaisemaan ongelmia.

Kaavoituksessa pitää muistaa, että yritystontteja on riittävästi tarjolla, puolue toteaa. Lupaprosessit eivät saa pitkittyä, joten kokoomus esittääkin, että niille säädetään käsittelyaikatakuu.

– Jos kuntalaisen tai yrityksen hakemaa lupaa ei käsitellä määräajassa eikä luvan myöntämiselle ole selkeää laillista estettä, se myönnetään automaattisesti. Kunnissa on myös käynnistettävä norminpurkutalkoot.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt