Tiedustelulaeista tuli monen kansanedustajan mukaan nykyisen eduskunnan työn hienoin näyte. Eduskunnan kuvapalvelu

Koko eduskunta hykerteli vaalikauden ”tärkeintä saavutusta”

Täysistunnossa iloittiin sotilas- ja siviilitiedustelulakien onnistuneesta prosessista.

Eduskunnan täysistunnossa puhuttiin torstai-iltana vähän kuullulla ja virkistävällä tavalla tiedustelulakipaketista. Lait saataneen sakkokierrokseksi tai tarkastuskierrokseksi ristityn valiokuntaan palautuksen jälkeen päätökseen ensi viikolla.

Eduskunnassa ei ole vuosiin kuultu vastaavan sävyisiä puheita laidasta laitaan. Arvovaltaisimmat kansanedustajat kehuivat tehtyä pitkäjänteistä työtä ja kansallista yksimielisyyttä vaikeassa asiassa.

Moni sanoi asiaa nykyisen eduskunnan tärkeimmäksi ja suurimmaksi. Prosessia kiitettiin kaikkien ryhmien taholta. Täysistunto välillä lähes hyrisi tyytyväisyyttä.

Eniten kiitoksia kollegoilta keräsi lakien valmistelussa keskeisesti toiminut keskustan Tapani Tölli.

Tapani Tölli. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

– Tällä lakikokonaisuudella vahvistetaan ja turvataan merkittävällä tavalla suomalaista turvallisuutta. Tämä luo nyt lainsäädännön pohjan tiedustelulle. Tämä prosessi on ollut merkittävä. Tämä lakikokonaisuus on mittava. …Tämä ei ole hallituksen ja opposition erikseen, vaan tämä on yhteinen, Tapani Tölli korosti.

Muidenkin puhujien kommentit puhuivat puolestaan:

– Tämä on minunkin mielestäni tämän vaalikauden tärkein yksittäinen saavutus tältä eduskunnalta, minun mielestäni kiistattomasti. Tätä uudistusta on tehty perusteellisen valmistelun myötä sekä hallituksen puolella että eduskunnan puolella, ja se onkin ollut välttämätön juttu, koska tässä pitää tasapainoilla turvallisuuden ja toisaalta sitten perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien välillä, löytää siinä hyvä tasapaino. Nyt se on löytynyt, keskustan Seppo Kääriäinen sanoi.

– Nyt on valmisteltu lainsäädäntöä Suomeen, mielestäni valtioviisaasti sillä tavoin, että on ylitetty hallitus-oppositio-raja ja tuotu tätä asiaa kaikille läheiseksi eri muodoissaan asiaa valmistellen jo vuodesta 2013 lähtien. Tämä on ollut siis pitkä marssi. Hallitus-oppositio-rajat ylittävä toiminta tässä on saanut osakseen sellaisen yhteiskunnallisen arvion, joka on mahdollistanut tämän vaikean ja vaativan lainsäädännön tuomisen tänne ilman suuria sote-pärskeitä, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) sanoi.

– Onneksi meillä myöskin Suomessa on päätöksentekokykyä: viiden kuudesosan enemmistö kiirehtimislainsäädäntöön syksyllä. Kuten kaikki tiedämme, on erittäin harvinaista, että tällainen enemmistö löytyi. Tässä salissa on laaja kansallinen yhteisymmärrys siitä, että turvallisuutta pitää varjella ja että me voimme sen luotettavasti tehdä, sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) totesi.

– Prosessi on ollut pitkä, vaikea, moniulotteinen mutta hengeltään hyvä, ja siinä suhteessa tästä prosessin läpiviennistä minäkin opposition edustajana olen kiitollinen, vasemmistoliiton Markus Mustajärvi kiitti.

– Voidaan olla ylpeitä tästä valmistelusta, niin tämä on hyvä esimerkki siitä, millä tavalla tärkeätä kansallista lainsäädäntöä kannattaa tehdä, eli on parlamentaarista valmistelua, ja uskon, että sotessakin olisi paljon parempi tilanne, jos sitäkin olisi valmisteltu hieman samalla tavalla kuin tätä lainsäädäntöä, kokoomuksen Pertti Salolainen sanoi.

– Sote-lainsäädännön monipolvisen ja vaikean tilanteen kohdalla ylipäänsä koko päätöksentekojärjestelmämme uskottavuus on koetuksella, ja näissä oloissa on hienoa, että tämä asia, johon myös liittyy vaikeita kysymyksiä, on saatu päätökseen. Kansallinen turvallisuus on yhteinen asia, ja uskon, että se on osaltaan vaikuttanut siihen, että tämä on kuitenkin melko hyvällä yhteishengellä pystytty nyt tähän tuomaan, entinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) kiitti.

”Yksi asia, mistä
olisin ylpeä”

– Kyllä tämä tiedustelulain käsittely eduskunnassa ainakin allekirjoittaneelle lisää entisestään luottamusta parlamentarismin voimaan: hallitus tekee esityksen, mutta eduskunta parantaa esityksen puutteita, korjaa niitä, tuo uusia elementtejä ja lopulta yhdessä täällä keskustelee asiasta. Se, että koko lakiahan ei oltaisi voitu säätää ilman oppositiota, ilman sosiaalidemokraatteja, viiden kuudesosan enemmistöä tälle laille ei olisi tullut. Mutta se tuli, koska luottamus keskenämme oli vahva ja myös näimme yhteisen tarpeen tälle laille ja lainsäädännölle ja sen tarkentamiselle ja tarkkarajaistamiselle, Sdp:n Mika Kari sanoi.

– Kun puhutaan kansallisesta turvallisuudesta, niin on äärettömän tärkeätä, että tässä salissa olisi yhteinen näkemys. Kansallinen turvallisuus on tärkeä asia, ja me pääsimme varsin pitkälle, keskustan Eero Reijonen totesi.

– Kyllä minun täytyy sanoa, että tämä on minun kansanedustajaurallani ja erityisesti viimeisen neljän vuoden aikana ollut eduskunnassa aivan poikkeuksellinen prosessi siinä, kuinka huolella on otettu eri parlamentaaristen ryhmien näkemyksiä huomioon, ja näin ollen me olemme tässä tilanteessa, jossa lähes yksimielinen tuki tälle ehdotukselle on. En olisi uskonut silloin kun tästä alettiin puhumaan noin kymmenen vuotta sitten, että Suomessa voidaan saada näin yksimielisesti tiedustelulainsäädäntö eteenpäin, ja se kertoo jotain hyvää tästä maasta, vihreiden Ville Niinistö totesi.

– Jos minulta tämän kauden jälkeen kansalainen kysyisi, mikä on se yksi asia, mistä olisin tältä kaudelta ylpeä, että olemme saaneet aikaan, niin voipi olla, että vastaisin, että tämä tiedustelulainsäädäntö. Niin tärkeä tämä on, sinisten ryhmäjohtaja Simon Elo lausui.

– Tässä ei voi muuta kuin yhtyä viisaan edustaja Kääriäisen puheenvuoroon, elikä tästä varmasti on opittu se, että kun tehdään isoja, parlamentaarista tukea vaativia uudistuksia, silloin niitten pitää olla aidosti parlamentaarisia. Todellakin kun tuolla vaalikentillä nyt on kerennyt jonkun verran käydä, niin siellä tulee paljon kritiikkiä esimerkiksi siitä, miksi sotea ei ole saatu valmiiksi ja muuta vastaavaa, ja tässä on paljon nyt opiksi otettavaa, miten upeasti näitä tiedustelulakeja on täällä yhdessä viety läpi, kristillisdemokraattien Sari Essayah sanoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt