X
SULJE MAINOS
Syntyvyyden lasku huolettaa Kiinassa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Kiinaa uhkaa jättimäinen eläkepommi

Eläkeläisiä on jo 264 miljoonaa, kun syntyvyys samaan aikaan laskee voimakkaasti.

Väestön vanheneminen ja syntyvyyden pieneneminen uhkaavat Kiinaa, kertoo South China Morning Post. Yhteensä pakollisen 60-vuoden eläkeiän ylittäneitä oli Kiinassa vuosi sitten marraskuussa jo peräti 264 miljoonaa, mikä vastaa 18,7 prosenttia maan väestöstä.

Haasteet ovat suurimmat maaseudulla, missä väestöstä jo 23,8 prosenttia on eläkeikäisiä. Vanhainkoteja maassa oli samaan aikaan 329 000 ja vuodeosastopaikkoja 8,1 miljoonaa. Kaikille eläkeläisille maksetaan valtion toimesta myös kuukausittaista eläkettä.

Syntyvyyden voimakas lasku on samaan aikaan laskemassa väestön kokoa tulevaisuudessa radikaalisti, mitä on yritetty maan hallituksen toimesta kääntää sallimalla kolmannen lapsen hankkiminen. Myös avioerojen kasvavaa määrää on pyritty hillitsemään kuukauden harkinta-ajalla.

Wisconsin-Madisonin yliopiston väestötutkija Yi Fuxianin mukaan kiinalaisperheillä ei kuitenkaan ole pääsääntöisesti varaa kolmanteen lapseen, sillä monet ovat pienituloisia. Hänen mukaansa Kiinan vaihtoehdot ovat lastenhankinnan houkuttelevuutta lisätääkseen joko laskea veroja tai leikata sosiaaliturvasta.

– Kiina on kohtaamassa vakavan ikääntymiskriisin, mikä tarkoittaa sitä että maa tarvitsee valtavat taloudelliset panostukset vanhenevaan väestöön, eikä se pysty nostamaan väestön tuloja merkittävästi, hän sanoo.

Tämä voi olla hänen mukaansa kuitenkin vaikeaa, sillä tulotason merkittävä lisääminen tarkoittaisi samaan aikaan myös sitä, ettei valtiolla ole varaa pitää huolta vanhenvasta väestöstä.

– Toisin sanoen Kiinan hallitus on kohtaamassa paradoksin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt