X
SULJE MAINOS
Kelan toimipiste Kampissa Helsingissä. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Kelan etuusmenot kasvoivat viime vuonna miljardilla

Pääkaupunkiseudun kunnissa kasvua oli yli kymmenen prosenttia.

Summa nousi 14,9 miljardista eurosta 15,9 miljardiin euroon koronavuonna 2020.

Kasvu jakautui kuntien välillä epätasaisesti. Asukasta kohden laskettuna etuusmenot ovat edelleen suurimmat Itä- ja Pohjois-Suomessa, mutta viime vuonna menojen kasvu painottui enemmän Etelä- ja Länsi-Suomeen.

Etuusmenot kasvoivat eniten Taivassalossa (16,2 %) ja Kauniaisissa (14,2 %). Taivassalossa kasvu aiheutui erityisesti sairaanhoitokorvauksista ja vanhempainpäivärahoista, Kauniaisissa työttömyysturvasta. Suurista kunnista menot kasvoivat eniten Vantaalla (11,4 %), Helsingissä (11,3 %) ja Espoossa (10,7 %).

– Pienissä kunnissa määrällisesti vähäiset muutokset voivat olla suhteellisesti huomattavia, sanoo tilastoasiantuntija Sami Tuori Kelasta.

Yksittäisistä etuuksista menot kasvoivat vuonna 2020 eniten työttömyysturvassa.

– Koko maassa työttömyysturvaa maksettiin viime vuoden aikana 395 miljoonaa euroa eli yli viidenneksen enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Menot sisältävät myös yrittäjien työmarkkinatuen, joka otettiin käyttöön koronakriisin takia keväällä 2020, Tuori kertoo.

Suhteellisesti eniten työttömyysturvan menot kasvoivat Korsnäsissä (86 %), Evijärvellä (80 %) ja Kittilässä (79 %). Euroissa mitattuna kasvu oli voimakkainta pääkaupunkiseudun suurissa kaupungeissa sekä Tampereella, Turussa ja Oulussa.

– Syynä on ennen kaikkea koronaepidemia, joka lisäsi työttömyyttä. Myös perustoimeentulotuen ja yleisen asumistuen tarve kasvoi useimmissa kunnissa, Tuori sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt