Joulupuu-keräykseen tuotuja lahjapaketteja Helsingissä 2017. Joulupuussa kerätään lahjoja lapsille, jotka eivät välttämättä muuten saisi yhtään pakettia. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Kansan joulubudjetit kasvussa

Tänä vuonna suomalaiset arvioivat käyttävänsä jouluun selvästi enemmän rahaa kuin viime vuonna.

Nordean teettämän kyselytutkimuksen mukaan 18-65-vuotiaat suunnittelevat käyttävänsä joululahjoihin ja muihin joulumenoihin keskimäärin yhteensä 580 euroa aikuista kohden. Viime vuonna vastaava summa oli noin sata euroa vähemmän.

Joululahjoihin suunnitellaan käytettävän tänä vuonna 340 euroa ja muihin joulukuluihin 240 euroa.

– Vuosi sitten ihmettelin, miksi vahva talouskasvu ja ennätysvahva kuluttajaluottamus ei näkynyt suunnitelluissa joulubudjeteissa. No nyt näkyy. Viimeksi arviot joulubudjetista ovat olleet näin korkealla vuonna 2012, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen sanoo.

Veronpalautukset merkittävä tekijä

Jouluhankinnat suunnitellaan rahoitettavan pääosin palkkatuloilla, veronpalautuksilla ja säästöillä. Alle joka kymmenes suunnittelee rahoittavansa joulua luottokortilla tai kulutusluotoilla.

Kärkkäinen toteaa, että veronpalautukset ovat merkittävä tekijä joulukaupalle.

– Lähes joka kolmas (29 %) veronpalautuksia saavista suunnitteli käyttävänsä ainakin osan veronpalautuksista joulumenoihin. Tänä vuonna veronpalautuksia maksetaan 2,9 miljardia euroa, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Tämä näkyy varmasti myös joulukaupassa, hän arvioi.

– On mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu joulukaupalle ensi vuonna, kun verotuksen uudistuksen takia suuri osa veronpalautuksista maksetaan joulusesongin sijaan jo elokuussa, Kärkkäinen jatkaa.

Yleisimpinä joululahjoina suosionsa säilyttivät suklaat ja muut makeiset, lelut ja kirjat. Joulua viettävistä vain hyvin harva (3 %) ilmoittaa, ettei aio antaa lahjoja ollenkaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt