X
SULJE MAINOS

Kansallinen sähköinen tunnistaminen askeleen lähempänä

Lainsäädännöllinen valmistelu kansallisen sähköisen tunnistamisratkaisun syntymiseksi on lopuillaan.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan seuraavaksi ryhdytään rakentamaan tunnistuspalvelun tarjoajien luottamusverkostoa, joka toimii kansalaisille tarjottavien tunnistuspalvelujen taustalla.

Hallitus esitti torstaina, että tasavallan presidentti vahvistaisi sähköistä tunnistamista ja sähköisiä allekirjoituksia koskevan lain muutoksen. Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa ja luottamusverkostoa koskeva pykälä toukokuun alussa 2017.

Lakimuutoksella luodaan puitteet sähköisen tunnistamisen palvelujen, tekniikan ja markkinoiden kehittymiselle. Tavoitteena on, että sähköiseen tunnistamiseen liittyvät palvelut olisivat ajan tasalla, yksinkertaisia käyttää ja riittävän turvallisia.

Ministeriön tiedotteen mukaan tunnistamisratkaisuun rakennettava luottamusverkosto toimii siten, että sähköisen palvelun tarjoaja tekee sopimuksen yhden verkostoon kuuluvan tunnistuspalvelun tarjoajan kanssa ja saa sitä kautta mahdollisiksi asiakkaikseen kaikkien verkostoon kuuluvien tunnistuspalvelujen tarjoajien asiakkaat.

Luottamusverkosto helpottaa tunnistamispalvelujen käyttöä muun muassa siten, että kansalainen voi luoda itselleen uuden tunnistusvälineen sähköisesti. Esimerkiksi mobiilivarmenteen voisi luoda sähköisesti pankkitunnusten avulla asioimatta henkilökohtaisesti operaattorin palvelupisteessä.

Lakimuutoksella ei ole välittömästi vaikutusta kansalaisten sähköisten tunnistuspalvelujen käyttöön. Nykyiset tunnistusvälineet toimivat myös tulevaisuudessa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt