Jussi Halla-aho. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Jussi Halla-aho sanoo Timo Soinin aborttitempausta teatteriksi

Puoluejohtajan mukaan ulkoministeri pyrkii houkuttelemaan lausunnoillaan konservatiivisia äänestäjiä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää ulkoministeri Timo Soinin (sin.) aborttikannanottoja laskelmoituina.

– Se oli poliittista teatteria. Soini tiesi, että vihervasemmisto tarttuisi asiaan heti kiinni. Hän kalastelee konservatiivisia äänestäjiä, vihervasemmisto taas poseeraa omille äänestäjilleen sekä yrittää saada kokoomuksen ja keskustan vaikeaan asemaan, Halla-aho sanoi Alma Median tentissä Helsingissä.

Oikeuskanslerin tiistaina julkistaman päätöksen mukaan Soinin osallistuminen abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadaan suuntautuneella virkamatkalla oli ongelmallista, muttei lainvastaista. Hän on tehnyt aiheeseen liittyviä kannanottoja muun muassa blogissaan.

– Mielestäni on kohtuutonta, että tähän on käytetty näin paljon aikaa, Halla-aho totesi.

Keskusteluun osallistuneen vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan Soinin tilanne ei ainakaan parane, jos kyseessä oli tietoinen provokaatio.

– Hänellä on toki uskonnonvapaus, mutta kyseessä oli julkinen kannanotto ulkoministerin roolissa. Katse kohdistuu nyt kokoomukseen, sillä nämä kannanotot ovat olleet toistuvia.

– Sanoitte keskustelleenne asiasta jo keväällä, mutta viesti ei ole selvästi mennyt perille. Kuinka pitkään aiotte hyväksyä ristiriidan Suomen virallisen linjan kanssa, Andersson kysyi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) huomautti, että samankaltaisia tilanteita on syntynyt muun muassa Nato-kannan suhteen.

– Hallitusohjelmissa on välillä ollut jopa puolueohjelman vastaisia kantoja. [Viime vaalikaudella] pääministeri lausui, että Nato-jäsenyys lisäisi Suomen turvallisuutta. Silloin hallitusohjelmassa oli erikseen linjattu, ettei jäsenyyttä haeta.

– Hallitusohjelmat ovat kompromisseja, joissa mennään välillä jopa puoluekokouspäätösten yli.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt