Verkkouutiset

Juha Sipilä: Suurhyökkäys edellyttää kovaa valmistelua

Entinen pääministeri selvittää, voitaisiinko Suomessa valmistaa hengityskoneita ja suojalaitteita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entinen pääministeri, kansanedustaja Juha Sipilä (kesk.) kiirehtii hallitusta toimimaan nopeasti ennen koronaepidemian huippua, joka on tiedossa kuuden viikon päästä.

– Jos tämä olisi sotatilanne ja me tietäisimme, että rajan yli tulee suurhyökkäys kuuden viikon päästä, niin nyt pitäisi olla kova valmistelu käynnissä, kaikki keinot käytössä ja myöskin pitäisi vähän oikoa hallinnonalojen rajoja ja tehdä nopeita päätöksiä, Juha Sipilä sanoi eilen torstaina illalla eduskunnan käsitellessä lisätalousarviota.

– Tämä kuuden viikon päässä oleva epidemiahuippu tarkoittaa sitä, että meidän tehohoidon kapasiteetti tulee olemaan äärimmäisen tiukilla, Sipilä totesi.

Sipilä kertoi, että nyt on käynnistetty selvitys siitä, voisiko jollakin poikkeusjärjestelyllä suomalainen teollisuus valmistaa hengityskoneita ja suojalaitteita tässä tilanteessa.

– Itse olen pyynnöstä ollut sitä selvittelemässä. Olin lauantaina yhteydessä Huoltovarmuuskeskukseen, ja sieltä todettiin, että pitää olla STM:stä määräys. Minun mielestäni juuri näin ei saisi tässä tilanteessa toimia, vaan nyt pitää liikkua nopeasti, Sipilä sanoi.

Onko meillä tilauslappu valmiina ja rahaa kassassa?

Sipilä kertoi, että tällä hetkellä on selvityksessä kotimainen konsortio hengityskoneiden valmistamiseksi. Selvitys valmistuu muutamassa päivässä ja Sipilän saaman tiedon mukaan siihen pitäisi nyt olla hyvät valmiudet olemassa, mutta se vaatii poikkeuksellisia toimia siitä eteenpäinkin.

– Jos viikonloppuna tämä selvitys valmistuu, niin onko meillä tilauslappu valmiina, onko meillä Huoltovarmuuskeskuksella tai jossakin muualla kassassa rahaa ja edellytykset tehdä se tilaus. Sitä tilausta ei voi kahta viikkoa vatuloida, koska se on pois siitä valmistusajasta, Sipilä sanoi.

Entinen pääministeri korosti, että poikkeustilanteessa pitää pystyä tekemään nopeita päätöksiä ja laittamaan tällainen prosessi liikkeelle.

Sipilä nosti esille myös laitteiden sertifioinnit ja hyväksynnät. Esimerkiksi teollisuuteen valmistetaan happea, joka lähes on lääkehapen veroista. Sipilän mielestä pitäisi valmistella myös tällaisia poikkeustoimia.

– Nämä laitteet vaativat myöskin tiukkoja sertifiointeja, ja niihin pitäisi sitten priorisoida asianmukaiset viranomaiset. Toivon, että jos tämä selvitys osoittaa, että Suomessa näitä voidaan tehdä, niin päätös syntyy heti, Sipilä painotti.

Salissa ei ollut ministeriä vastaamassa Sipilän kysymykseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)