Euroopan komission päärakennus Brysselissä. LEHTIKUVA / ANNIINA LUOTONEN

Jouni Ovaska: EU:n esitys maahanmuutosta oikeansuuntainen

Kansanedustajan mukaan palautukset tehostuvat.

Keskustan Suuri valiokunta -ryhmän vastaava Jouni Ovaska katsoo, että EU-komission keskiviikkona tekemä esitys maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikasta on askel oikeaan suuntaan, mikä voi lopulta tuoda ratkaisun jo viisi vuotta kestäneeseen keskusteluun EU:n maahanmuutto- ja pakolaispolitiikasta.

– Komission esityksen tärkeimmät kohdat liittyvät ulkorajojen tehokkaampaan valvontaan ja palautusten tehostamiseen heidän osaltansa, jotka eivät ole oikeutettuja turvapaikkaan, Ovaska toteaa tiedotteessa.

Ovaskan mukaan kaikille EU:n ulkorajojen ylittäville henkilöille tehtävä perusteellinen tarkastus, jossa selvitetään henkilöllisyys, suoritetaan terveys- ja turvallisuustarkastus ja otetaan sormenjäljet, vahvistaa ulkorajojen valvontaa ja mahdollistaa nopeat palautuspäätökset heidän osaltansa, jotka eivät ole oikeutettuja turvapaikkaan.

Uusi järjestelmä estää pitkittyneitä turvapaikkakäsittelyjä ja nopeuttaa niiden henkilöiden tapausten käsittelyä, jotka ovat oikeutettuja turvapaikkaan.

– Yhteinen järjestelmä palautusten tehostamiselle luo turvapaikkajärjestelmälle uskottavuutta, kun kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ohjataan mahdollisimman nopeasti takaisin lähtömaihin. Näin resursseja vapautuu muun muassa turvapaikan saaneiden integrointiin uusiin kotimaihinsa, Ovaska huomauttaa.

– Pakolaisten uudelleensijoittaminen jäsenmaiden kesken on ollut yksi vaikeimpia kysymyksiä ratkaistavaksi. Pidän oikeana komission lähestymistapaa hakea ratkaisua joustavasta osallistumisesta.

– Jäsenvaltiolla on mahdollisuus osallistua taakanjakoon, ottaa vastuuta palauttamisista tai antaa erilaista operationaalista tukea. Näistä vaihtoehdoista on löydettävissä ratkaisu, jonka pitäisi sopia kaikille jäsenvaltioille, Ovaska sanoo.

Ovaska pitää ongelmallisena komission esitystä poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa yhteen jäsenvaltioon kohdistuu sen kestokyvyn ylittävä maahanmuuttomäärä. Esityksen mukaan komissiolla olisi mahdollisuus päättää, miten maahanmuuttajat sijoitetaan Eurooppaan.

– Esitys komission päätöksestä maahanmuuttajien sijoittamisesta poikkeuksellisissa tilanteissa tuo komissiolle päätösvaltaa yli jäsenvaltioiden, mitä ei pidä sellaisenaan hyväksyä.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt