Nuori mies maksamassa ostoksiaan. (Lehtikuva/Trond H. Trosdahl)

Joka viides nuori saa vanhemmiltaan taloudellista tukea

Nordean teettämän tutkimuksen mukaan joka viides 18–29-vuotias nuori saa vanhemmiltaan taloudellista tukea.

Opiskelijoista taloudellista tukea vanhemmiltaan saa joka kolmas. Keskimäärin tuki on noin 150 euroa kuukaudessa.

– Moni vanhempi näyttää tukevan lapsiaan taloudellisesti myös sen jälkeen kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa. Kaikille tämä ei kuitenkaan ole taloudellisesti mahdollista. Opiskelijoilla ja muilla pienituloisilla nuorilla vanhempien tuki voi olla tarpeen esimerkiksi asumiskustannusten kattamisessa, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kertoo.

– Vanhempien taloudellinen tuki on toki yleisempää nuoremmilla ikäluokilla. Kuitenkin joka kuudes opiskelija saa vielä 26–29-vuotiaanakin vanhemmiltaan taloudellista tukea keskimäärin sata euroa kuukaudessa, hän jatkaa.

Moni uskoo valoisaan taloustulevaisuuteen

Nuorilta kysyttiin myös, millaiseksi he kokevat taloudellisen tilanteensa kehittyvän suhteessa heidän vanhempiinsa. Joka kolmas nuori uskoi taloudellisen tilanteensa tulevan olemaan parempi kuin vanhemmillaan.

Sen sijaan joka viides nuori uskoi taloustulevaisuutensa olevan vanhempiaan synkempi.

– Julkisuudessa on esitetty huolta siitä, jäävätkö lapsemme meitä köyhemmiksi. Näin näyttäisi uskovan joka viides nuori. On kuitenkin positiivista huomata, että moni nuori uskoo edelleen valoisaan taloustulevaisuuteen. Nuoret miehet olivat vastauksissaan hieman naisia optimistisempia. Yleisin näkemys nuorten keskuudessa oli, että heidän taloustilanteensa tulee olemaan suunnilleen samanlainen kuin heidän vanhemmillaan, Olli Kärkkäinen kommentoi.

Tutkimuksen Nordealle toteutti internetpaneelina YouGov 6.-19. kesäkuuta. Vastaukset on painotettu haastateltavan ikä, sukupuoli ja asuinpaikka huomioiden. Kyselyyn vastasi 1009 18–29-vuotiasta suomalaista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt