Kunta-alalla työskenteli 421 000 henkilöä vuonna 2018. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Joka toinen laskisi kuntajohtajien palkkoja

Kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan tukijat suhtautuvat kunta-alan korotuksiin varauksellisemmin.

Lähes puolet suomalaisista  haluaisi, että kunnan- ja kaupunginjohtajien palkkoja alennettaisiin seuraavissa tuloneuvotteluissa. Palkkojen alentamista kannatti 48 prosenttia Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyyn vastanneista.

Johtajat muodostavat selvän poikkeuksen muihin kunta-alan ammattiryhmiin. Ainoastaan 5 prosenttia vastaajista haluaisi, että palkkoja nostettaisiin.

Eniten kannatusta kuntajohtajien palkanalennus saa työntekijöiden, yrittäjien ja työttömien keskuudessa. Vähiten asia saa kannatusta opiskelijoiden ja eläkeläisten piirissä.

Suosituinta kuntajohtajien palkkojen alentaminen on Perussuomalaisten kannattajien (60 %) keskuudessa. Nihkeimmin asiaan suhtaudutaan Vihreiden keskuudessa, joiden kannattajista johtajien palkanlaskua kannattaisi vain joka kolmas.

Yli puolet vastaajista kannatti palkankorotuksia erityisesti sairaanhoitajille, lastenhoitajille ja siivoojille. Opettajien, palomiesten, kiinteistöhuoltajien, lääkäreiden ja toimistosihteereiden kohdalla palkat haluttaisiin pitää ennallaan.

Puoluekantojen erot tulevat myös esiin suhtautumisessa kunta-alan palkkaukseen. Etenkin vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden kannattajat soisivat monille kuntien ammattiryhmille lisää palkkaa. Kokoomuksen, perussuomalaisten, keskustan ja muiden puolueiden tukijat suhtautuvat korotuksiin varauksellisemmin.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu 1.–5.12.2019. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 098.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt