Juutalaisen seurakunnan synagoga Helsingissä. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Joka kolmas juutalainen harkitsee lähtevänsä Euroopasta

Juutalaisvastaisuus on lisääntynyt Euroopassa, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Juutalaisvastaisuus on lisääntynyt Euroopan unionissa, ja moni juutalainen harkitsee muuttavansa pois Euroopasta, selviää EU:n perusoikeusviraston kyselytutkimuksesta.

– Jäsenmaiden pitää lisätä toimiaan antisemitismiä vastaan. Juutalaisilla on oikeus elää vapaasti ilman vihaa ja pelkoa oman turvallisuutensa puolesta, toteaa viraston johtaja Michael O’Flaherty tiedotteessa.

Laajaan kyselytutkimus suunnattiin EU:n juutalaisväestölle.

Noin 90 prosenttia vastaajista katsoo juutalaisvastaisuuden kasvavan kotimaassaan ja olevan erityisen ongelmallista verkossa. 70 prosenttia kertoo, että antisemitismiä esiintyy julkisissa tiloissa, mediassa ja politiikassa. Lähes 30 prosenttia kertoo joutuneensa häirinnän ja ahdistelun kohteeksi.

Juutalaisvastaisuuden kerrotaan juurtuneen syvälle yhteiskunnallisiin rakenteisiin, minkä seurauksena häirinnästä on tullut osa juutalaisten jokapäiväistä elämää.

Lähes 80 prosenttia vastanneista ei ilmoita viranomaisille vakavista välikohtauksista, koska he eivät usko tämän muuttavan mitään.

Yli kolmasosa ei osallistu juutalaisten järjestämiin tapahtumiin tai vieraile juutalaisilla paikoilla, koska he pelkäävät oman turvallisuutensa puolesta. Niin ikään reilu kolmasosa vastanneista on harkinnut muuttavansa pois Euroopasta.

Perusoikeusvirasto kehottaa jäsenmaita ryhtymään toimiin ja tekemään yhteistyötä juutalaisyhteisöjen ja kansalaisjärjestöjen kanssa taistellakseen antisemitismiä vastaan.

Laajaan kyselytutkimukseen osallistui yli 16 000 vähintään 16-vuotiasta juutalaista 12 jäsenmaasta, joissa asuu yli 96 prosenttia EU:n juutalaisväestöstä.